Πέμπτη, 18/04/2024 | 19:18

Στο σκαμνί για κακούργημα ο Μαρινάκης

1567 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/11/2017, 11:28 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Χρειάστηκε μία αναμονή 14 μηνών προκειμένου το Συμβούλιο Εφετών να εκδώσει βούλευμα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Τελικά, το βούλευμα εκδόθηκε την 8η Νοεμβρίου και είναι παραπεμπτικό για 28 εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρουΟι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι, οι οποίοι θα δικαστούν για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου σε βαθμό κακουργήματος με απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο Εφετών με πλειοψηφία 2 προ 1 (μειοψήφησε ο πρόεδρος του αρμοδίου τριμελούς Συμβουλίου Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος), είναι οι εξής:

– ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης
– ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής και
– ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θόδωρος Κουρίδης.

Δικάζονται, επίσης, για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι κάτωθι:

– ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης
– ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός
– οι πρώην διαιτητές Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Απόστολος Αμπάρκιολης, Κώστας Ιωαννίδης και Γιάννης Κάμπαξης
– τα πρώην στελέχη της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος
– τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Άρης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος και Γιάννης Παπακωνσταντίνου
– ο πρώην μεγαλομέτοχος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης
– ο τεχνικός διευθυντής του Ατρομήτου Γιάννης Αγγελόπουλος και ο γενικός αρχηγός της Βέροιας Γιώργος Λαναρής
– ο πρώην προπονητής του Ατρομήτου, Ρικάρντο Σα Πίντο
– οι ποδοσφαιριστές της Βέροιας, Καλογέρης, Μάνος, Σκαθαρούδης, Μπάρμπας, Ιωάννου, Παυλίδης, Αμαραντίδης και Γκιγιέρμο Πέρεθ.

Επίσης, παρά την εισαγγελική πρόταση για προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη για παραβίαση του περιοριστικού όρου που του είχε επιβληθεί και αφορά στη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες, το συμβούλιο διατήρησε την εγγυοδοσία των 200.000 ευρώ και τους υπόλοιπους περιοριστικούς όρους χωρίς να διατάξει την προφυλάκιση του επιχειρηματία έως τη δίκη.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα για τα πρώην στελέχη της ΕΠΟ, Παυσανία Παπανικολάου και Χρήστο Υφαντή, καθώς και για τα πρώην μέλη των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου Ζυγογιάννη, Παντελοπούλου, Βλάσση, Αναστασάκη και Ζάμπρα, που δεν βρίσκεται εν ζωή.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη δικαστική «βόμβα» – Στα χέρια του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη το βούλευμα

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» με το οποίο παραπέμπονται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι 7 συγκατηγορούμενοί του προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κατά τον νόμο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να μεταβιβάσει το πακέτο μετοχών του σε άτομο αποδεδειγμένα ικανό να σηκώσει το οικονομικό και ηθικό βάρος της ιδιοκτησίας ΠΑΕ στο ποδόσφαιροΟι εξελίξεις αναμένονται να είναι αναπόφευκτα ραγδαίες στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του θα χρειαστεί να αποχωρήσει όχι απλά από την προεδρία, αλλά και από τη μετοχική σύνθεση του συλλόγου, αφού βάσει νόμου δεν μπορεί να κατέχει μετοχές από τη στιγμή που έχει παραπεμφθεί για κακούργημα.

Ανάλογες επιπτώσεις θα αντιμετωπίσουν και άλλοι κατηγορούμενοι, πάντα σε σχέση με τη σοβαρότητα του κατηγορητηρίου.

Κατά τον νόμο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να μεταβιβάσει το πακέτο μετοχών του σε άτομο αποδεδειγμένα ικανό να σηκώσει το οικονομικό και ηθικό βάρος της ιδιοκτησίας ΠΑΕ στο ποδόσφαιρο.

Αναμένεται να οριστεί δικάσιμος για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης (λογικά εντός του 2018), ενώ θα πρέπει να κινηθεί και η αθλητική Δικαιοσύνη!

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ εκ των πραγμάτων οφείλει να ζητήσει το βούλευμα, ώστε να παραπεμφθούν στις πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου όχι μόνο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (που θα δικαστούν και στο ποινικό), αλλά και οι ομάδες που εμπλέκονται στη δικογραφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης θα διαχειριστεί όλο το επίμαχο μέρος της υπόθεσης που αφορά σε θεσμικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη στιγμή που θα έχει επίσημα στα χέρια του το βούλευμα. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι σαφείς και προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η συνεισφορά του zougla.gr στην έκδοση του βουλεύματος

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η επίμονη κωλυσιεργία στην έκδοση του βουλεύματος το zougla.gr με την αρθρογραφία του παρενέβη θέτοντας τα αμείλικτα ερωτήματα επί τάπητος. Ήταν σαφές εξαρχής πως κάποιοι επιχειρούσαν συστηματικά να καθυστερήσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν όλη τη νομική διαδικασία, προκειμένου να αποφύγουν τις επιπτώσεις που συνεπαγόταν μία παραπομπή των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο» ανέκυψε στις 6 Απριλίου 2015, όταν ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορρέας έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα 173 σελίδων. Το πόρισμα συντάχθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2014. Σημαντικό ρόλο στο να βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση και να σχηματιστεί δικογραφία είχε διαδραματίσει η τηλεφωνική παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας από το 2011 σε τηλεφωνικούς αριθμούς εμπλεκομένων στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με τους παράγοντες της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και Θεόδωρο Κουρίδη θεωρούνται ύποπτοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης από το 2011. Ο στόχος τους πίσω από το σχέδιο είναι «να ελέγξουν απόλυτα τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου με τις μεθόδους της δωροδοκίας και του εκβιασμού», εκμεταλλευόμενοι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου που προωθούν η FIFA και η UEFA. Διαιτητές, δικαστές, διευθυντές ποδοσφαίρου και πρόεδροι ομάδων είναι αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Την ίδια εποχή πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο αναδεικνύεται ο Ολυμπιακός.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του πορίσματος του εισαγγελέα Αριστείδη Κορρέα
Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος του πορίσματος του εισαγγελέα Αριστείδη Κορρέα
Διαβάστε το τρίτο μέρος του πορίσματος του εισαγγελέα Αριστείδη Κορρέα 
Διαβάστε το τέταρτο μέρος του πορίσματος του εισαγγελέα Αριστείδη Κορρέα 

Το πόρισμα του εισαγγελέα

Το καλοκαίρι του 2011 βρίσκεται υπό την καταιγίδα των αποκαλύψεων του σκανδάλου «Κoriopolis». Πρόκειται για μία υπόθεση με στημένους αγώνες, όπου εμπλεκόμενοι εμφανίζονται πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έχει αναλάβει την ηγεσία του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Θεόδωρος Κουρίδης, ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ο Γιώργος Σαρρής και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Hilton τον Δεκέμβριο του 2011. Η απόφαση που ελήφθη στη συνάντηση ήταν να στηριχτεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Σαρρή στις επερχόμενες αρχαιρεσίες της ΕΠΟ, με στόχο να τεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό τον έλεγχό τους, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου προέδρου της ΕΠΟ ήταν η αντικατάσταση των δύο αθλητικών εισαγγελέων (σ.σ.: Ανδρέας Φάκος, Μανώλης Αντωνακάκης) από τους Κωνσταντίνο Πετρόπουλο και Παναγιώτη Καρρά. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη οι έρευνες εντός της ομοσπονδίας για το σκάνδαλο «Κoriopolis» σταμάτησαν και δεν συνεχίστηκαν ποτέ. 

Τον Ιανουάριο του 2012, οι Θεόδωρος Κουρίδης και Αριστείδης Σταθόπουλος ακολουθώντας τις εντολές του Βαγγέλη Μαρινάκη συνάντησαν κρυφά τον διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα, τωρινό μέλος της Ελληνικής Βουλής και βασικό «κλειδί» στη μάχη κόντρα στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, και απαίτησαν να ευνοήσει τον Ολυμπιακό στο ματς με την Ξάνθη, το οποίο διεξήχθη στις 22 Ιανουαρίου του 2012. Ο Κωνσταντινέας αρνήθηκε, ωστόσο ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει την αναμέτρηση. Έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Μαρινάκης διέταξε αγνώστους να επιτεθούν στο αρτοποιείο του διαιτητή, με αποτέλεσμα ο φούρνος να κατεδαφιστεί. Το γεγονός «καθιέρωσε ως κυρίαρχο του ελληνικού ποδοσφαίρου τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη».

Τελικά, ένας εισαγγελικός λειτουργός, ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στάθηκε εμπόδιο στην «εγκληματική οργάνωση» και υπέβαλε στο Συμβούλιο Εφετών την εισήγησή του σεβόμενος το λειτούργημα που υπηρετεί. Με αυτήν ζήτησε να καθίσουν στο εδώλιο 28 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, προκειμένου να δικαστούν για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Διεύρυνση δραστηριότητας

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Θεόδωρος Κουρίδης και ο Γιώργος Σαρρής χρησιμοποιούσαν προπληρωμένα κινητά τηλέφωνα, τα οποία τυπικά ανήκαν σε Κινέζους και Πακιστανούς μετανάστες, ώστε να επικοινωνούν αποφεύγοντας την επιτήρηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας.

Το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν εγγεγραμμένο σε Πακιστανό υπήκοο ονόματι «Fataul Haque», ενώ ο Γιώργος Σαρρής χρησιμοποιούσε κινητό που ανήκε σε έναν Κινέζο με το όνομα «Qianqian Zhang».
Το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν εγγεγραμμένο σε Πακιστανό υπήκοο ονόματι «Fataul Haque», ενώ ο Γιώργος Σαρρής χρησιμοποιούσε κινητό που ανήκε σε έναν Κινέζο με το όνομα «Qianqian Zhang».

Το συμπέρασμα του Αριστείδη Κορρέα αναφέρει ότι η επιρροή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού επεκτάθηκε σε ένα ευρύτερο φάσμα πέρα από τον δικό του σύλλογο και σύμφωνα με τα συμφέροντά του διαπράχθηκαν διάφορες παρανομίες.

Συγκεκριμένοι διαιτητές διατάχτηκαν να ευνοήσουν τον Πλατανιά, μία ομάδα που ήταν κάτω από την επιρροή του Ολυμπιακού, εναντίον της Παναχαϊκής σε αγώνα play-off της Football League το 2012. Το συγκεκριμένο ματς οδήγησε στην άνοδο του Πλατανιά στη Super League. Παρενέβη στην Πειθαρχική Επιτροπή της Football League, προκειμένου να προωθήσει ευνοϊκές αποφάσεις για την ομάδα του Τυρνάβου και εναντίον της Νίκης Βόλου. Το σημαντικότερο ήταν ότι κατάφερε να επηρεάσει τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ενώσεις της Ελλάδας, καθώς και τις περισσότερες ομάδες της Super League, που εξαιτίας της υποταγής και της οικονομικής επιβίωσης συμφώνησαν και βοήθησαν να εκλεγεί πρόεδρος της ΕΠΟ το δεξί χέρι του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Γιώργος Σαρρής.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Το πόρισμα του εισαγγελέα στη συνέχεια αναφέρει ότι ο έλεγχος της Super League έφτασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη, λόγω της δηλωμένης εξουσίας και οικονομικής ισχύος του. Ο Ολυμπιακός διατηρεί ένα μεγάλο ρόστερ με στόχο να δανείζει παίκτες σε αδύναμους συλλόγους, επιτυγχάνοντας έτσι να «τους κρατά υπό την επιρροή του κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος». Οι υπάλληλοι του συλλόγου έχουν καταγραφεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας να απαιτούν και τελικά να καταφέρουν να τοποθετούν τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, σαν προπονητή στον Πανιώνιο, πληρώνοντάς του το μισό του μισθού του συμβολαίου του.

Η έξαρση της βίας

Διάφορες πράξεις βίας περιλαμβάνονται επίσης στο πόρισμα του εισαγγελέα εναντίον διαιτητών, όπως οι Γιώργος Δαλούκας, Δημήτρης Κύρκος, δημοσιογράφων κι άλλων. Σε ξεχωριστή υπόθεση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται επίσης για υποκίνηση και διευκόλυνση πράξεων βίας. Σύμφωνα με τις τηλεφωνικές εγγραφές, ο Μαρινάκης συνεργάστηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου της Ηλιούπολης Γιώργο Τσακογιάννη κι άλλους, έτσι ώστε μια ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού να βρεθεί στις 13 Μαρτίου 2011 σε αγώνα της τρίτης κατηγορίας και να προκαλέσει επεισόδια, με στόχο να επιβληθεί ποινή. Σύμφωνα με την αναφορά του εισαγγελέα, «ο Τσακογιάννης ενημέρωσε τον Ιωάννη Παπαδόπουλο ότι είχε διευθετήσει και ο Ευάγγελος Μαρινάκης είχε επίγνωση του σχεδίου για τους οπαδούς του Ολυμπιακού να προκαλέσουν ταραχές». 

Σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, το πρώην μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού, Αιμίλιος Κοτσώνης, που φυλακίστηκε για την υπόθεση του Noor 1, αναφέρεται στη μαζική βία κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού (περίοδος 2011-12), για την οποία ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και πρόστιμο 212.000 ευρώ, λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή ήταν πίσω από το περιστατικό.

Η επακόλουθη κατάσταση

Ο Σαρρής, ο Κουρίδης και ο Σταθόπουλος, μαζί με τους συναδέλφους τους και πρώην διαιτητές Μπριάκο και Δούρο, συνέταξαν τους πίνακες διαιτησίας για τις σεζόν 2011-12 και 2012-13 των ελληνικών πρωταθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητών της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, όπως ο Ιωαννίδης, ο Αμπάρκιολης και ο Κάμπαξης, που χρησιμοποιήθηκαν σε κρίσιμους αγώνες υπέρ των συμφερόντων της οργάνωσης. Μεταξύ άλλων, διαιτήτευσαν στον αγώνα του Απόλλωνα Σμύρνης εναντίον του Πανιώνιου για να ευνοήσουν τον Πανιώνιο και στον αγώνα του Λεβαδειακού εναντίον του Παναιτωλικού για να ευνοήσουν τον Λεβαδειακό. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης, που έχει γνωριμίες στον κύκλο της οργάνωσης, συχνά επωφελείτο.

Εν κατακλείδι, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας τη δύναμή του και τις συνεπαγόμενες συμμαχίες του, και ότι, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, ο Ολυμπιακός κερδίζει κάθε χρόνο από την Ελληνική Σούπερ Λίγκα. Ένα επίτευγμα που δίνει αυτόματα στον σύλλογο την ανταμοιβή εισοδήματος περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την UEFA, λόγω της συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Champions League. Σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ακούγεται ο βοηθός γενικός γραμματέας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνεργάτης του Μισέλ Πλατινί και γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη, πρόθυμος να βοηθήσει τον Μαρινάκη. Ο Θεοδωρίδης φέρεται να είναι ο υπεύθυνος για τις καλές σχέσεις του Πλατινί με τις διάφορες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου που εξασφαλίζουν την επανεκλογή του.

Μαρτυρίες και καταθέσεις

Το 2014, ο Σταμάτης Βελλής, πρώην πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, δήλωσε στον επόμενο πρόεδρο της ομάδας ότι η τύχη του συλλόγου του εξαρτάται από τις πράξεις διεφθαρμένων μελών της ΕΠΟ, αναφέροντας αρκετούς υπαλλήλους που κατηγορούνται σήμερα, και για τον λόγο αυτόν αποχώρησε από την προεδρία του συλλόγου του και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο ποδοσφαιριστής Ολιβιέ Καπό, ο οποίος αγωνιζόταν στον Λεβαδειακό, επιβεβαίωσε την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν δήλωσε στον γαλλικό Τύπο ότι «όλα είναι αλλοιωμένα και ελεγχόμενα από τη μαφία».

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Γκόρντον Σίλντενφέλντ προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του. «Ήθελα να σκοτώσω κάποιους από τους διαιτητές στην Ελλάδα. Αν σκότωνα όσους διαιτητές θα ήθελα, δεν θα είχατε άλλους για να ορίσετε στους αγώνες της Super League» είχε αναφέρει.

Στις 27 Μαΐου του 2015, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης Θεσσαλίας, Αναστάσιος Μπατζιάκας, επικεφαλής μιας Ένωσης που είχε καταγγείλει για διαφθορά την τότε προεδρία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κατέθεσε ότι απειλήθηκε η ζωή του από ανώνυμα τηλεφωνήματα.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Πέτρος Κωνσταντινέας δήλωσε ότι οι διαιτητές στην Ελλάδα πρέπει να μετατραπούν σε επαγγελματίες και άσκησε κριτική στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τον ορισμό του Χιου Ντάλας ως αρχιδιαιτητή, καθώς πληρωνόταν χωρίς να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Περιέγραψε, επίσης, την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ως εταιρεία που «αναδύει και εξαπλώνεται στα ελληνικά δικαστήρια» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρόκειται να τελειώσει τη δουλειά».

Στις 2 Μαρτίου 2016, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, άσκησε κριτική στους αξιωματούχους και τους διαιτητές της ΕΠΟ, δηλώνοντας στην κάμερα ότι ντρέπεται να συνδεθεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο και ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Ολυμπιακού και του προέδρου της Ομοσπονδίας. Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ ζήτησε, επίσης, την παραίτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας και την απέλαση όλων των κατηγορουμένων από το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως επίσης την τοποθέτηση ξένων διαιτητών από την επόμενη σεζόν.

Στις 18 Μαρτίου του 2016, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε μήνυση εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και των δικαστών Τζιμπλάκη και Πούλιου για την υπόθεση «Koriopolis».

Επιπλέον ύποπτοι 

Στους υπόπτους συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Λαναρής, και ο πρώην ιδιοκτήτης της ομάδος, Γιώργος Αρβανιτίδης, για τον αγώνα της 6ης Ιανουαρίου 2013, ανάμεσα στη Βέροια και τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης της Βέροιας Νίκος Γεωργέας και ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Καλαϊτζίδης κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2015 ότι ο Λαναρής, ακολουθώντας τις οδηγίες του Αρβανιτίδη, απαίτησε από τους παίκτες της Βέροιας να ηττηθούν με σκορ 3-0, το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με τον Ανδρεάδη, ο Αρβανιτίδης είχε έρθει σε συμφωνία για το στημένο ματς με τον Μαρινάκη. Ο Γκιγιέρμο Πέρεζ, παίκτης της ομάδας της Βέροιας τότε, δήλωσε επίσης στον εισαγγελέα ότι το παιχνίδι ήταν στημένο. Παρ’ όλα αυτά, η Βέροια αθωώθηκε για το στημένο ματς με τον Ολυμπιακό από την επιτροπή προσφυγών της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιάννης Αγγελόπουλος, και ο ιδιοκτήτης της ομάδος, Γιώργος Σπανός, επίσης ανακρίθηκαν από τον Ανδρεάδη, καθώς ήταν ύποπτοι για το αποτέλεσμα του αγώνα της 4ης Φεβρουαρίου 2015 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο, έπειτα από μαρτυρία του διευθυντή ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, Τάκη Φύσσα. Ο Φύσσας υποστήριξε ότι ο προπονητής του Ατρομήτου τότε, ο Ρικάρντο Σα Πίντο, του είχε πει ότι ο Αγγελόπουλος απαίτησε από τον προπονητή να μη χρησιμοποιήσει στον συγκεκριμένο αγώνα τους παίκτες Πίτου Γκαρσία, Ναπολεόνι, Κατσουράνη και Κιβρακίδη. Κατά την ανάκριση, οι Αγγελόπουλος και Σπανός παρέδωσαν μια υπογεγραμμένη επιστολή από τον Σα Πίντο, όπου ανέφερε ότι τα παραπάνω ήταν αναληθή, ενώ ο Φύσσας υποστήριζε ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα ήταν γνωστά ακόμα και στον βοηθό του Φερνάντο Σάντος, Ρικάρντο Σάντος. Ο Σάντος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Φύσσα στα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι είχε ενημερώσει τον Φύσσα μέσω γραπτού μηνύματος, το οποίο στη συνέχεια έγινε μέρος της μαρτυρίας του.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν: 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (πρόεδρος ΠΑΕ Ολυμπιακός):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, β) Ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης, γ) Ηθική αυτουργία σε έκρηξη με κίνδυνο ζωής, δ) Ηθική αυτουργία σε δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ε) Απάτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ (τέως πρόεδρος ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, β) Απόπειρα εκβίασης, γ) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, δ) Απάτη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΔΗΣ (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, β) Απόπειρα εκβίασης, γ) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, δ) Ηθική αυτουργία σε απάτη.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (παράγοντας ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, β) Απόπειρα εκβίασης, γ) Ηθική αυτουργία σε απάτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (παράγοντας ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) Απόπειρα εκβίασης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΡΟΣ (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) Απόπειρα εκβίασης, γ) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, δ) Απάτη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΙΑΚΟΣ (πρώην μέλος ΚΕΔ):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) Απόπειρα εκβίασης, γ) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, δ) Απάτη.

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (εκτελεστικός γραμματέας ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ (αναπληρωτής γεν. διευθυντής ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ (μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ (πρόεδρος ΠΑΕ Ατρόμητος):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (τεχν. διευθυντής Ατρομήτου):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΑΡΗΣ (γενικός αρχηγός Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (διαιτητής Super League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΑΞΗΣ (διαιτητής Super League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΜΠΑΡΚΙΟΛΗΣ (διαιτητής Super League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΗΛΙΑΣ ΣΠΑΘΑΣ (διαιτητής Super League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΧΟΣ (διαιτητής Super League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (διαιτητής Super League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΜΠΡΑΣ (πρώην πρόεδρος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ (μέλος Διαιτητικού Δικαστηρίου ΕΠΟ και πρώην μέλος Επιτροπής Εφέσεων ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ (μέλος Επιτροπή Εφέσεων ΕΠΟ):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΣ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΘΑΡΟΥΔΗΣ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ (ποδοσφαιριστής Βέροιας):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΣΑ ΠΙΝΤΟ (πρώην προπονητής Ατρομήτου):
-Κατηγορίες: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος.

Ποιος είναι ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος

Ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος υπέβαλε στο Συμβούλιο Εφετών την εισήγησή του για την αποκαλούμενη «εγκληματική οργάνωση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι νεοεισαχθείς στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, αλλά λειτουργός με πολυετή πείρα.

Γεννήθηκε το 1956 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983. Επί σειρά ετών διετέλεσε εισαγγελέας πρωτοδικών μέχρι τον Αύγουστο του 2013, οπότε και ύστερα από τριάντα χρόνια θητείας προήχθη σε εισαγγελέα εφετών. Τελευταίο του «πόστο» η Λάρισα, όπου παρέμεινε μέχρι και πριν από περίπου δύο χρόνια. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η θητεία του στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας. Ο κ. Δασκαλόπουλος είχε ζητήσει την προφυλάκιση του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση, κάτι που εξόργισε τον εφοπλιστή. Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης είχε προχωρήσει σε ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς κατά του δικαστικού λειτουργού κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και ότι υπακούει τυφλά στις εντολές του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου. Παράλληλα, ο πρόεδρος τους Ολυμπιακού είχε κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην απομάκρυνσή του από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Δείτε παρεμβάσεις του zougla.gr για την επιτάχυνση έκδοσης του βουλεύματος:

Επιτέλους κάτι κινείται στη Δικαιοσύνη

Οι δικαστές του Μαρινάκη

Το παραδικαστικό καλά κρατεί

Όχι άλλο παραδικαστικό κύριοι του Αρείου Πάγου

Πόσο ακόμα θα κρατήσει η σιωπή για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

 

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα