Τρίτη, 19/03/2024 | 09:51

Στη «Διεθνή Αστική Συνεργασία» για βιώσιμες πόλεις ο Δήμος Ιωαννιτών

1309 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/11/2017, 3:21 μμ | 0 σχόλια

 

 

Στην πρώτη συνάντηση των πόλεων οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Δήμος Ιωαννιτών όντας ο μοναδικός Δήμος που επιλέχτηκε από όλη την Ελλάδα για συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και στοχεύει στη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (city-to-city cooperation), υποστηρίζοντας δράσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να ενισχύσει τους δεσμούς των πόλεων της Ε.Ε. με κατοίκους πόλεων της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Μέσω του προγράμματος, οι δήμοι  θα μπορέσουν να διασυνδεθούν, να επικοινωνήσουν και να αποκτήσουν νέες προοπτικές σε θέματα ενέργειας, κινητικότητας, υγείας, κλπ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εκπρόσωποι των πόλεων απ’ όλο το πλανήτη γνωρίστηκαν και έθεσαν τις βάσεις συνεργασίας, με την αντιδήμαρχο Ελένη Βασιλείου να εκπροσωπεί το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος προκειμένου να ενταχτεί στο Δίκτυο υπέγραψε το σύμφωνο των Δημάρχων για μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος ως το 2025.

 

Σε ότι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών η πόλη εταίρος του επιλέχτηκε να είναι η  Ichinomiya της Ιαπωνίας και η συνεργασία έγκειται σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου σε δήλωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο δήμος Ιωαννιτών μαζί με άλλους τέσσερις ευρωπαϊκούς δήμους θα συνεργαστούν με αντίστοιχους Ιαπωνικούς Φρανκφούρτη-Yokohama, Έσσεν-Koriyama,  Σαν Σεμπαστιάν  Ισπανίας -Hirosaki και Ανκονα-Ikoma σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας,  ενέργειας, έξυπνων πόλεων, κλπ.  Κατά  τη διάρκεια των  εργασιών συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε  ένα  δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ μας για επιπλέον συνεργασία και υποστήριξη.

Η συμμετοχή μας σα δήμος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η Ιαπωνία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη,  υπέγραψε πρόσφατα σύμφωνο πολιτικής εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωπαϊκή ένωση χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Στα πλαίσια των συμφωνιών  είναι και η κατάργηση των δασμών στο εμπόριο (γεωργία, οίνος, τυριά, κλπ).  Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το δήμο Ιωαννιτών  η ευκαιρία συνεργασίας με τη χώρα της Ιαπωνίας πέραν της βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλους τομείς, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία που δε πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις του τόπου μας».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα