Πέμπτη, 28/03/2024 | 18:33

Πυροσβεστική υπηρεσία Πρέβεζας : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017

1726 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/11/2017, 5:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, έφτασε στο τέλος της και η Π.Υ. Πρέβεζας καλείται, όπως κάθε χρόνο, να κάνει και φέτος τον απολογισμό της.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος, κατά την οποία το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού βρισκόταν συνεχώς σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν στην περιοχή σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία λόγω της ανομβρίας. Οι καιρικές και κλιματολογικές αυτές συνθήκες συνέτειναν, ώστε να υπάρξει  εκδήλωση μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, σχεδόν καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου (οι αγροτικές και δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Πρέβεζας  ήδη από το Μάιο, υπήρξε αύξηση αυτών  κατά τον Ιούλιο και κορύφωση κατά τον Αύγουστο, ενώ περιορίσθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου). Ωστόσο η Υπηρεσία μας ανταπεξήλθε αποτελεσματικά και κατάφερε να τις περιορίσει σχετικά γρήγορα στο σύνολό τους, χάρη στην αυξημένη ετοιμότητα και επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό της.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά τη φετινή περίοδο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων πυρκαγιών που οφείλονταν σε εμπρησμό, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα, ή με διαφορά λίγων ωρών, πυρκαγιές σε διαφορετικά και δύσβατα σημεία της περιοχής, κάτι που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τον έλεγχό τους, ενώ σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε και η επέμβαση εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος και στη συνέχεια η κατάσβεση. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δυνάμεις της Π.Υ. Πρέβεζας χρειάστηκε να μετακινηθούν και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση άλλων μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

    Συνολικά  στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Πρέβεζας εκδηλώθηκαν φέτος καθ’ όλο το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου (Μάιος – Οκτώβριος) 47  πυρκαγιές  και κάηκαν συνολικά 757  στρέμματα μικτής έκτασης.

    Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι φέτος είχαμε αύξηση συνολικά των πυρκαγιών, καθώς και μεγάλη αύξηση των καμένων στρεμμάτων.

    Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου, αλλά και των προηγουμένων ετών, δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυταπάρνηση που επέδειξαν οι συνάδελφοι πυροσβέστες της Π.Υ. Πρέβεζας, όσο και στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του Νομού μας, αλλά και με τους συμπολίτες μας.

    Για το λόγο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους συναρμόδιους φορείς που συνέδραμαν στο έργο μας, ενισχύοντας τη δύσκολη ομολογουμένως προσπάθειά μας, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο, και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και προσωπικά στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού και προσωπικά στους κ.κ. Δημάρχους και Αντιδημάρχους, στη Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας, στη Διεύθυνση Αστυνομίας  Πρέβεζας, στο Κλιμάκιο Πυροσβεστικών Αεροσκαφών PZL του Ακτίου, στη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας, στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας, στο Ε.Κ.Α.Β. Πρέβεζας, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (διαδίκτυο, εφημερίδες, ραδιόφωνο), καθώς και σε όλους τους συμπολίτες μας, ελπίζοντας πως και στο μέλλον θα εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες μας αποφεύγοντας τυχόν απερίσκεπτες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές και καταστροφή του φυσικού μας πλούτου.

Ιδιαίτερα δε θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας, ιδιώτες ή επιχειρηματίες, που κατά την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών διέθεσαν ανιδιοτελώς τα σκαπτικά τους μηχανήματα, υδροφόρες και εργάστηκαν, προκειμένου να  επιτευχθεί το συντομότερο η κατάσβεση τους, αλλά κι όλους όσους συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο στο απαιτητικό έργο της Υπηρεσίας μας.

 

 

 

Ο    Δ ι ο ι κ η τ ή ς

 

Θεόδωρος  Χ.  Βαρδής

Αντιπύραρχος

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα