Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:52

Ξεχωριστή η εκδήλωση για τα 105 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας

1119 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/10/2017, 4:09 μμ | 0 σχόλια

 

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Φιλιππιάδας, γιορτάστηκε η 105η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης (12 Οκτωβρίου 1912).

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής σε χαιρετισμό του, υπογράμμισε τα διαχρονικά μηνύματα εκείνων των αγώνων, τα οποία όπως ανέφερε, πρέπει να έχουμε πάντα στην πρώτη γραμμή.

“Η 12η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα ξεχωριστή για την πόλη μας αλλά και για όλο τον Δήμο Ζηρού. Τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας και ταυτόχρονα διδασκόμαστε από το ιστορικό παρελθόν. Η Φιλιππιάδα και όλη η ευρύτερη περιοχή στις 12 Οκτωβρίου του 1912 βγήκαν από 500 και πλέον, χρόνια σκλαβιάς. Οι πρόγονοί μας βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο να αγωνιστούν και να νικήσουν” τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζηρού και πρόσθεσε: “Καθημερινά βλέπουμε βασικές αρχές και αξίες, όπως η παγκόσμια ειρήνη, η  εθνική κυριαρχία,  η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, να δοκιμάζονται.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση και η έξοδος από αυτή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

 

 

Παρά την αίσθηση ταπείνωσης που βιώνουμε και την αμηχανία απέναντι σ’ αυτή την δύσκολη κατάσταση, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και να επιστρέψουμε σε αυτό που ονομάζουμε ‘κανονικότητα’.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να λειτουργήσουμε με πνεύμα ενότητας, χωρίς ακαμψίες και ιδεοληψίες και να επιδείξουμε την πρέπουσα αποφασιστικότητα, όπου χρειάζεται.

Ας διδαχτούμε από το μαχητικό πνεύμα της 12ης Οκτωβρίου του 1912, το αισιόδοξο στην πράξη και ας προχωρήσουμε μπροστά χαράζοντας το μέλλον του τόπου μας πάνω στα ιδανικά που ενέπνευσαν τους προγόνους μας”.

 

 

 

Στη συνέχεια ο κ. Καλαντζής ευχαρίστησε τα Σχολεία της πόλης, εκπαιδευτικούς και μαθητές, που συμμετείχαν και φέτος στον ειδικό διπλό διαγωνισμό έκθεσης και φωτογραφίας. Στους νικητές δόθηκαν ως έπαθλο από μία φωτογραφική μηχανή.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Μπάρκας και Γιαννάκης. Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιανάκης σε γραπτό μήνυμα το οποίο διαβάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης τόνισε τον πατριωτισμό των Ελλήνων και το αγωνιστικό πνεύμα στοιχεία που συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση.

Για το ιστορικό των γεγονότων της απελευθέρωσης της Φιλιππιάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μίλησε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Περί Βιβλίου Φιλιππιάδας, φιλόλογος κα Μάστορα Ευγενία. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η αναφορά που έκανε στην επιστολή Τούρκου μετά την απελευθέρωση, ο οποίος είχε ζήσει στη Φιλιππιάδα και μιλούσε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για την πόλη και τους Έλληνες κατοίκους.

Ξεχωριστές ήταν και οι εκθέσεις μαθητών από τα τρία Δημοτικά Σχολεία Φιλιππιάδας, που βραβεύτηκαν. Με αναφορές στην πόλη αλλά και τα γεγονότα της εποχής, μέσα και από μαρτυρίες παππούδων τους και συγγενών τους, έδωσαν το δικό τους ‘χρώμα’ και με την ιδιαίτερη παιδική ματιά, εμπλούτισαν την εκδήλωση.

Το ίδιο και ο διαγωνισμός φωτογραφίας των Σχολείων με την επιλογή των τριών καλύτερων φωτογραφιών, να γίνετε από τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας Καδρώ.

Οι φωτογραφίες ήταν αναρτημένες καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης σε ειδικά σταντ στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Βραβεύτηκαν οι μαθητές: Αναγνωστόπουλος Πέτρος 1ο Δημοτικό Σχολείο (Έκθεση), Μπαλάγκα Κατερίνα 2ο Δημοτικό Σχολείο (Έκθεση), Κολοβάτσιος Ιωάννης 3ο Δημοτικό Σχολείο (Έκθεση). Χρήστου Αικατερίνη 1ο Δημοτικό Σχολείο (φωτογραφία), Δημητρίου Αναστάσιος (Αναστάσης) 2ο Δημοτικό Σχολείο (φωτογραφία), Μουστακλή Παρασκευή 3ο Δημοτικό Σχολείο (Φωτογραφία).

Η έκθεση είχε θέμα: “Η Φιλιππιάδα του αγώνα, του πολέμου και της απελευθέρωσης του 1912” και ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Η περιοχή της Φιλιππιάδας”.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο και με τραγούδια για την πατρίδα και την ξενιτιά, που τραγούδησε η μαθητική χορωδία των Δημοτικών Σχολείων της Φιλιππιάδας υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου κας Χαρούλας Τάτση.

Την παρουσίαση έκανε η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κα Ελένη Γεωργάνου.

Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Κατραχούρας και Γιολδάσης Απόστολος, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Κάλλης, ο αντιπρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Παπαβασιλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γκάρτζιος, Ρίζος, Γείτονας, η πρόεδρος της Δ.Ε. Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα, ο πάτερ Ελευθέριος, ο πάτερ Χαράλαμπος, γονείς μαθητών και αρκετός κόσμος.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα