Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:14

Η υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνα στη Φιλιππιάδα μετά από 200 χρόνια

1821 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/10/2017, 1:50 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με τις πρέπουσες τιμές και κάθε επισημότητα υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου η Φιλιππιάδα την Τίμια Κάρα του Πολιούχου της Αγίου Βησσαρίωνα, 200 χρόνια αφότου εκείνη γιάτρεψε το πληθυσμό της από την πανώλη.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς μπροστά από το Δημαρχείο της Φιλιππιάδας, όπου στις 17:00 το απόγευμα έφτασε από την ΙεράςΜονή Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου, όπου φυλάσσεται, η Τίμια Κάρα την οποία παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο.

Ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς στον Ιερό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και χορευτικοί σύλλογοι της περιοχής, η Φιλαρμονική μπάντα της Φιλιππιάδας και πλήθος πιστών, ενώ στο δρόμο προς τον Ιερό Ναό γυναίκες βγήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και έραναν το ιερό λείψανο με ροδοπέταλα.

Στην συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός, όπου παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Κατά Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος στην Φιλιππιάδα, έψαλε ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας Γεώργιος Χατζηχρόνογλου.

Από τις 2 Μαΐου 1816 μέχρι τις 2 Ιουλίου 1817 και για μια περίοδο δεκατεσσάρων μηνών, η τρομερή πανώλης νόσος ενέσκηψε στην πόλη της Φιλιππιάδος επιφέροντας τον θάνατο σε περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Στην δύσκολη αυτή περίσταση και ενόσω διαρκούσε η επιδημία, πολλοί εγκατέλειψαν την Φιλιππιάδα προκειμένου να σωθούν. Περίπου τριακόσιες οικογένειες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος – ήταν εποχή Τουρκοκρατίας, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στις Ιερές Μονές της Άρτας, Κάτω Παναγιάς, Θεοτοκιού και Βλαχέρνας.

Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή απαλλάχτηκε οριστικά από τον φοβερό λοιμό της πανώλους, όταν μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, οθωμανικών και εκκλησιαστικών, έφθασε στην Φιλιππιάδα η ιερά και χαριτόβρυτος κάρα του αγίου Βησσαρίωνος, επισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού, του και κτήτορος της Ιεράς Μονής Δουσίκου Πύλης Τρικάλων.

Έκτοτε ο Άγιος Βησσαρίων καθιερώθηκε ως ο πολιούχος της Φιλιππιάδος και η μνήμη του εορτάζεται πανηγυρικώς στις 15 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνοντας πλήθη πιστών από την πόλη και την γύρω περιοχή.

Πηγή: mypreveza.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα