Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:19

Στην Αμμουδιά Πρέβεζας: Το κολύμπι του (μυο)κάστορα στον ποταμό Αχέροντα!

1405 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/07/2017, 9:03 πμ | 0 σχόλια

Δεν είσαι στην… Καστοριά, αλλά στην Αμμουδιά Φαναρίου, στην Αμμουδιά του δήμου Πάργας, του νομού Πρέβεζας. Εκεί λοιπόν είναι κάτι.. τύποι, που η φύση τους έχει δώσει το δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Στις φωτογραφίες βλέπετε τον Κάστορα του ποταμού Αχέροντα, η πραγματική του ονομασία είναι Μυοκάστορας (από το ποντίκι). Ο Μυοκάστορας λοιπόν όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο Χρήστος Χριστοδούλου, είναι από τα είδη της πανίδας στον ποταμό Αχέροντα που ξεχωρίζουν, μαζί με διάφορα είδη πτηνών και όχι μόνο…

 Βέβαια μη τον βλέπετε τόσο… αθώο, (μπορεί και να είναι), όμως Σύμφωνα με την κα Δέσποινα Μίγκλη, βιολόγο και υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ο μυοκάστορας είναι ένα είδος-εισβολέας σαν μεγάλος αρουραίος, με συνολικό μήκος σώματος περίπου 1μ. και βάρος 6-12 κιλά. Εισήχθη στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική προς το τέλος του 19ου αιώνα στη Γαλλία για την εκμετάλλευση της γούνας του. Στην Ελλάδα έφτασε τη δεκαετία του ’50 για τον ίδιο λόγο, ωστόσο τελικά τέτοιες επιχειρήσεις δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επικερδείς κι εγκαταλειφθήκαν. Τα ζώα είτε αφέθηκαν στην τύχη τους, είτε εξουδετερώθηκαν. Όσα επιβίωσαν, κατάφεραν να εγκατασταθούν, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ο πληθυσμός του μυοκάστορα στη χώρα μας δεν έχει εκτιμηθεί, έχοντας όμως μεγάλη αναπαραγωγική και προσαρμοστική ικανότητα το βέβαιο είναι ότι εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς κυρίως στους υγρότοπους της δυτικής Ελλάδας, στο δέλτα Γαλλικού-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, στην Κρήτη και  στο δέλτα του Έβρου.

Λόγω των τεράστιων ζημιών που προκαλεί σε βλάστηση και καλλιέργειες πλέον αξιολογείται ως ένας από τους πιο επικίνδυνους εισβολείς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με βάση την κοινοτική νομοθεσία οι πληθυσμοί του πρέπει να καταπολεμηθούν πλήρως.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Σκορδάς, δασολόγος από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με όλο και μεγαλύτερες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα