Κυριακή, 24/01/2021 | 16:42

Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας: « Η ΑΜΙΣΟΣ» στο 19ο Συναπάντημα, Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

407 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/07/2017, 10:28 μμ | 0 σχόλια

Αντιπροσωπεία από μέλη της νεολαίας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ» συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Συλλόγου κ.Χαϊτίδου Στέλλα, συμμετείχε στο 19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, Ποντιόπουλα τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς παρευρέθηκαν στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 13 έως 16 Ιουλίου 2017.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στόχευσαν στην βιωματική επαφή των νέων με το Προσκύνημα και το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας στο Βέρμιο καθώς και με τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ποντίων.

Στην ευαισθητοποίηση τους στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η Διεθνοποίησή της.

Στα προβλήματα και τις δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας καθώς επίσης και θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

Στην αλληλοενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες των άλλων ενεργών νεολαιών καθώς και την αλληλογνωριμία νέων από διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, όπως και από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιείχε διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές.

Για τέσσερις μέρες περίπου 500 νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον, έκαναν καινούργιους φίλους, έμαθαν καινούργια πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του, διασκέδασαν, πέρασαν ένα αυθεντικό μήνυμα ενότητας στον ποντιακό χώρο και βέβαια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να παραμείνει ζωντανή η παράδοση. Η παράδοση του Πόντου, της αλησμόνητης πατρίδας, την οποία έχουν χαράξει βαθιά μέσα στην ψυχή τους τα ακούσματα από τους προγόνους τους. 

19ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
13,14,15 και 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Εμείς, οι νέες και νέοι, Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, τρίτης και τέταρτης γενιάς, εκπληρώνοντας για ακόμη μια χρονιά την υπόσχεσή μας πως θα διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και της ποντιακής μας παράδοσης εκπροσωπώντας Ποντιακά Σωματεία από την Ελλάδα και τη Διασπορά, συγκεντρωθήκαμε από τις 13 με 16 Ιουλίου 2017, στα υψώματα του Βερμίου, για το «19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων». Οι φετινές πολυποίκιλες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, με θεματικές όπως: οικονομία και μετανάστευση, μουσική και χορός, ποντιακή ενδυμασία, ποντιακή κουζίνα, αλλά κυρίως μέσω της δημοκρατικής μεταξύ μας συζήτησης, της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων με κατάθεση ιδεών και προβληματισμούς, οδηγηθήκαμε μέσα από γόνιμο διάλογο στα παρακάτω θέματα:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

Η καλή συνεργασία των κρατών, όπως και η φιλία των λαών δεν μπορούν να στηρίζονται στην άρνηση ή στην αντιστροφή ή ακόμη αποσιώπηση των γεγονότων αλλά στην αντιμετώπιση του παρελθόντος με ειλικρίνεια.

Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των Νεοτούρκων, θα είναι εκτός των άλλων, ένα από τα πιο μεγάλα ποιοτικά πολιτιστικά άλματα της Ευρώπης.

Θα είμαστε παρόντες στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ποντιακός Ελληνισμός όπου γης, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Ο αγώνας μας για τη διαφύλαξη της ιωνικής διαλέκτου των προγόνων μας, είναι επιθυμία και στόχος όλων των νέων ποντιακής καταγωγής, ώστε αυτή να παραμείνει ζωντανή. Η διάλεκτός μας, μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις στη καθομιλουμένη να έχει αλλοιωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι αυτή που μας κρατάει άρρηκτα δεμένους με την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας. Χρησιμοποιούμε την ποντιακή διάλεκτο στη λογοτεχνία, στις θεατρικές παραστάσεις και στο τραγούδι, εφαρμόζουμε στην πράξη την συνεννόησή μας στην ποντιακή διάλεκτο, κάνοντας καθημερινό έργο την αδιαφιλονίκητη άποψή μας για την διατήρηση και την εξέλιξή της.

Συγχαίρουμε παράλληλα τη σπουδαία κίνηση του κυρίου Ιβάν Σαββίδη για την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Ενισχύουμε και στηρίζουμε το έργο που συντελείται στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, με τη συνεχή παρουσία και δράση μας στα υψώματα του Βερμίου, υποστηρίζοντας και προωθώντας, με κάθε δυνατό τρόπο, την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και προβάλλοντας την αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και καπήλευσής του, καλώντας όλους με αγάπη να συμπορευτούν.

Καστανιά, 16 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της «Παναγίας Σουμελά»

Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας. 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα