Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:18

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας: Νομίζετε ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα περιοριστεί μόνο στα μαγαζιά;

708 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/05/2017, 6:31 πμ | 0 σχόλια

Με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο επιδιώκει να ικανοποιήσει την μεγαλύτερη επιθυμία του εδώ και καιρό: την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ετοιμάζονται άμεσα για άνοιγμα των καταστημάτων πάνω από 30 Κυριακές τον χρόνο και ανοίγουν τον δρόμο για ολοκληρωτική κατάργηση και μετατροπή των εμποροϋπαλλήλων σε σύγχρονους σκλάβους. Το λιανικό εμπόριο είναι ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που σημαίνουν  απλήρωτες υπερωρίες, σπαστά ωράρια, ακόμα και εντελώς ανασφάλιστη εργασία.Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως αυξάνεται. Τα μαγαζιά που ανοίγουν τις Κυριακές απλώς «τεντώνουν» τα ήδη εξωφρενικά ελαστικά ωράρια των υπαλλήλων τους –δεν κάνουν νέες προσλήψεις. Κι αν υπάρχει ανάγκη για παραπάνω εργατικά χέρια καλύπτεται από θέσεις ημιαπασχόλησης  με λιγότερο από 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα μαθητείας, πρακτικής κλπ. που προσφέρουν τζάμπα εργασία στους επιχειρηματίες. Επιπλέον, τα μικρότερα καταστήματα (όπου υπάρχουν και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι) εξωθούνται σε κλείσιμο, γιατί το άνοιγμα τις Κυριακές ανακατανέμει τον τζίρο υπέρ των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων.
Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση ή απλώς δεν πληρώνονται καθόλου. Η νόμιμη προσαύξηση ή  το επιπλέον ρεπό έχουν πρακτικά καταργηθεί, αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που δίνονται, οι συνέπειες της κυριακάτικης εργασίας στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων είναι οδυνηρές.
Με ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, απλώς μειώνονται οι εισπράξεις τις άλλες μέρες της βδομάδας και ο τζίρος ανακατανέμεται υπέρ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων καλεί κάθε εργαζόμενο να σκεφτεί όχι ως καταναλωτής αλλά ως εργάτης. Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στηρίζουμε την απεργία στις 7/5 και θα πάρουμε πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα για τη συγκρότηση συντονιστικού εργαζομένων όλων των κλάδων ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
 ∙       Κάθε ευρώ που δίνεται τις Κυριακές σημαίνει περισσότερη υπερεκμετάλλευση και ανεργία
∙       Κάθε φορά που ψωνίζεις Κυριακή, ενισχύεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την επέκταση της ελαστικής, απλήρωτης εργασίας
∙       ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα