Κυριακή, 20/09/2020 | 08:49

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πρέβεζας: 19η Μαΐου . Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

398 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/05/2017, 6:02 μμ | 0 σχόλια

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1915-1924 δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά απλά τους Ποντίους. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – απαρτιζόμενη από πολλές χιλιάδες επιμέρους τραγικά γεγονότα – είναι ένα αιματοβαμμένο και μαρτυρικό κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού έθνους και του ελληνικού λαού, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι ο ελληνισμός του Ευξείνου Πόντου.

Η Γενοκτονία που τέλεσε το τουρκικό κράτος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίσθηκε με τυπικό νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα με τον ν. 2193/1994 ( ΦΕΚ 32 /Α’/11-3-1994 ) το άρθρο 1 του οποίου έχει ως εξής: «Ορίζεται η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο την αναγνώρισε ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. και το 2007 την αναγνώρισε επίσημα η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS)

Αποτελεί δίδαγμα του σύγχρονου πολιτισμού ότι ο λαός που ξεχνά τις ιστορικές τραγωδίες του, πρόκειται να τις υποστεί ξανά. Η Εθνική Παιδεία έχει μεταξύ των κυρίων στόχων της και τη μη εξασθένηση της ιστορικής μνήμης .Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να σεβόμαστε την ιστορία του λαού μας , να τη διδάσκουμε στα παιδιά μας και να τα μαθαίνουμε να καταδικάζουν κάθε Γενοκτονία και κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας .

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Ν. Πρέβεζας τιμούμε την ¨ Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου » και χαιρετίζουμε τις εκδηλώσεις μνήμης .

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα