Κυριακή, 16/05/2021 | 16:37

Αναβίωση του εθίμου των «Αυγομαχιών» στη μονή Κοζύλης στη Ν.Σαμψούντα, από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ»

380 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/04/2017, 9:43 μμ | 0 σχόλια
  
Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Λάμαρης(Πρέβεζας), οι πρόσφυγες  στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο των «Αυγομαχιών» στη Μονη Κοζύλης στη Ν.Σαμψούντα.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η προετοιμασία ξεκινάει από καιρό πριν το Πάσχα, όταν οι συμμετέχοντες ξεκινούν να συλλέγουν τα αυγά και να ξεχωρίζουν τα καλύτερα χτυπώντας τα  στα  δόντια τους.
   Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στην περιοχή παράλληλα γινόταν και αγώνες πάλης , όπως και ένα παιχνίδι με το κύλημα των αυγών στην πλαγιά όπου βρίσκεται η μονή.
   Σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 έγινε αναβίωση του εθίμου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδικά χορευτικά του Συλλόγου « Η ΑΜΙΣΟΣ» χορεύοντας με τους ήχους της ποντιακής λύρας, χορούς από τον αλησμόνητο Πόντο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Πιπιλίδης Λάζαρος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ν.Σαμψούντας Ταξιάρχης Μπρούβας και πλήθος προσκυνητών. 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα