Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:57

Το ιατρείο κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, στο πλευρό των προσφύγων!

568 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/02/2017, 8:50 μμ | 0 σχόλια

Την Κυριακή 5/2 επισκεφθήκαμε τους πρόσφυγες, που διαμένουν σε ξενοδοχεία, στην Λυγιά. Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με αρκετούς από αυτούς, να ενημερωθούμε για τις συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν, καθώς και την πρόσβαση τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ορισμένες καταγραφές από αυτή την επίσκεψη:

  • Οι συνθήκες διαβίωσης είναι σαφώς πιό αξιοπρεπείς και ανθρώπινες από τις συνθήκες των camps.Παραμένει όμως η εξάρτηση των ανθρώπων, για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών και η παθητικοποίηση τους, που παρατεινόμενη για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί στον ιδρυματισμό τους, με τις σωματικές και ψυχολογικές εκδηλώσεις που αυτός συνεπάγεται.
  • Υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία δεν φοιτούν σε σχολείο που είναι σημαντικό όπως γνωρίζουμε στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους εξέλιξη.
  • Εξετάσαμε αρκετούς ασθενείς κυρίως με χρόνιες παθήσεις σωματικές και ψυχoλογικές. Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, παρέχεται αποκλειστικά από το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, λόγω της έλλειψης αγροτικού ιατρείου ή κάποιου Κέντρου Υγείας στην περιοχή. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της περιοχής και του νοσοκομείου, προκειμένου να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ανάγκες των κατοίκων και των προσφύγων.
Συνεπώς τα προβλήματα της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις πόλεις και τα χωριά μας, προκειμένου να αρθούν οι συνθήκες που οδηγούν στον ιδρυματισμό, η εξασφάλιση των προϋποθέσεων εργασίας, η ικανοποίηση των αιτήσεων ασύλου και η μετεγκατάστασή τους στις χώρες επιλογής τους, καθώς και η άμεση φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, αποτελούν προτεραιότητες τις οποίες στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση τους.

Ο αγώνας μας, όπως όλα τα χρόνια της λειτουργία μας σαν κοινωνικό ιατρείο, για δημόσια δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία για όλους τους ανθρώπους που ζούν σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι νομιμοποιητικά έγγραφα, συνεχίζεται .

Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό.

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα