Παρασκευή, 10/07/2020 | 21:33

Ευνοϊκή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α.

355 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/01/2017, 3:33 μμ | 0 σχόλια
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χθες (Πέμπτη) το απόγευμα, τροπολογία που κατέθεσαν 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, για τους ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α. Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει τη νομιμοποίηση του μέχρι 31.12.2016 διανυθέντος χρόνου ασφάλισης στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του Ο.Γ.Α.
Όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Ο.Γ.Α., κατά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και με τον αναδρομικό έλεγχο του χρόνου ασφάλισης, διαπιστώνεται ότι ένας αριθμός από αυτούς, είτε δεν πληρούσαν εξ αρχής τις προϋποθέσεις νόμιμης ασφάλισης στον Οργανισμό, είτε έπαψαν κάποια στιγμή να τις πληρούν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της. Η διαπίστωση αυτή γίνεται μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου και στις περιπτώσεις αυτές ο Οργανισμός σύμφωνα με το Καταστατικό του προβαίνει σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, ατόκως.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να μην δικαιούται σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές, με την προσδοκία της σύνταξης.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή του νόμου για τον Ε.Φ.Κ.Α. αλλά  γι’ αυτό, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν αναγκαίο να νομιμοποιηθεί ο χρόνος που διανύθηκε μέχρι 31.12.2016 στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ασφαλισμένοι αυτοί κατά το ίδιο διάστημα δεν είχαν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξης.

Η τροπολογία ορίζει ότι οι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, οι οποίοι μέχρι 31.12.2016 έχουν υποβάλει και εκκρεμεί συνταξιοδοτικό αίτημα, θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για όσο χρόνο έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30.6.2017. Στον ως άνω χρόνο ασφάλισης συμπεριλαμβάνεται και ο εξοφλημένος μέχρι τις 30.6.2017 χρόνος ασφάλισης, λόγω υπαγωγής σε ρύθμιση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα