Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:04

Ερώτηση στη Βουλή, του Στέργιου Γιαννάκη και άλλων βουλευτών της ΝΔ, για τις συντάξεις του ΙΚΑ,

580 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/09/2016, 1:06 μμ | 0 σχόλια

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Από τους πανηγυρισμούς πριν ένα μήνα, για τις συντάξεις του ΙΚΑ χωρίς δανεικά, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά!!!
Κύριε Υπουργέ,
Με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις – διαβεβαιώσεις για προστασία των συντάξεων, έχουν γίνει περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα το “πετσόκομμα” των εισοδημάτων των συνταξιούχων.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 50%, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τη μείωση στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ως και 60%, τη μείωση στις κύριες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους ως και 35%, τη μείωση στις συντάξεις χηρείας, τη μείωση στα νέα Εφάπαξ, τη μείωση στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και τις αναδρομικές παρακρατήσεις στην εισφορά ασθένειας 6%.
Παρά, όμως, τις “θυσίες” των συνταξιούχων, το έλλειμμα του Ταμείου του ΙΚΑ διπλασιάστηκε, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.
Μάλιστα σύμφωνα και με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ασφαλιστικό ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ), το έλλειμμα του ταμείου κλειδώνει στα 2,1 δις ευρώ από τα 950 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως το ΙΚΑ πρόκειται να ζητήσει χρηματοδότηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος.
Καθώς γνωρίζουμε, το ΑΚΑΓΕ είναι ένα Ταμείο – Κουμπαράς που είχε δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2008, με σκοπό τη χρηματοδότηση των συντάξεων για τις επόμενες γενεές.
Επίσης, με πρόσφατες δηλώσεις τους, Κυβερνητικά στελέχη, καθησύχαζαν πως τα έσοδα του ΙΚΑ, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Κατόπιν αυτών:
Ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε πόρους του ΑΚΑΓΕ, για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στο ταμείο του ΙΚΑ;
2. Σε ποια επίσημα στοιχεία στηρίχθηκαν οι δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών, για την βελτίωση των εσόδων στο ΙΚΑ;
3. Πού οφείλεται η αύξηση της μαύρης τρύπας στο συγκεκριμένο ταμείο, πώς θα καλύψετε το χρηματοδοτικό κενό και τι μέτρα λάβατε για την εισφοροδιαφυγή;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΤΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα