Πέμπτη, 22/04/2021 | 02:17

ΚΚΕ Πρέβεζα: Μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Κρυοπηγή

379 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/08/2016, 1:52 μμ | 0 σχόλια

Μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Ιουλίου η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ στο ιστορικό χωριό της Κρυοπηγής αφιερωμένη στην συμβολή του χωριού στον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και στους 23 νεκρούς ήρωες που εκτελέστηκαν στο Αγρίνιο στις 14 Απρίλη 1944 μαζί με άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το προσκλητήριο των νεκρών και την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους του Παραρτήματος Πρέβεζας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κατά την ανάγνωση των ονομάτων των 23 νεκρών ηρώων της Κρυοπηγής, νέοι και νέες της ΚΝΕ φώναζαν «παρών» με τα θρυλικά χωνιά της ΕΠΟΝ.

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Κώστα Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ και γραμματέα της ΤΕ Πρέβεζας.
«Υλοποιούμε σήμερα μία δέσμευσή μας. Τιμάμε ως ΚΚΕ τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ Ζαλόγγου. Τιμάμε τους νεκρούς ήρωες μας, τους συναγωνιστές της Κρυοπηγής, που δολοφονήθηκαν από το άνανδρο χέρι των ναζιστών κατακτητών και των δοσίλογων φίλων τους.
…Ειδικά σήμερα, πρέπει να μελετήσουμε την Ιστορία μας. Γιατί και οι απολογητές της αστικής τάξης, του κεφαλαίου και της Ε.Ε, δίνουν τεράστια ποσά σε διάφορους κονδηλοφόρους, με τον μανδύα του πανεπιστημιακού «ερευνητή», για να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους, για να βάλουν τον λαό μας ξανά στο μαντρί της μοιρολατρίας και των μονόδρομων με στόχο την υποταγή στα σχέδιά τους.
…Το ΚΚΕ  στην 100χρονη ιστορική του διαδρομή έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, με τίμημα πολλούς νεκρούς, βασανισμένους και διωκόμενους.
…Βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η αστική τάξη έχει πάντα αναπτυγμένο ταξικό κριτήριο. Ξέρει από ποιούς κινδυνεύει η εξουσία της: αυτοί είναι οι κομμουνιστές και γι’ αυτό τους πολεμά με λύσσα.» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, ενώ σε σχέση με την ανάπτυξη και δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Ζαλόγγου σημείωσε:
«Από αυτό το μεγάλο προσκλητήριο της Εθνικής Αντίστασης, του αγώνα, δεν μπορούσαν να λείψουν οι Κρυοπηγιώτες. Όχι μόνο δεν έλειψαν, αλλά πρωτοστάτησαν στην οργάνωση στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και στην ΕΠΟΝ αλλά και στην οργάνωση και των γύρω χωριών (Δεσποτικό, Α. Ράχη, Λούτσα, Μυρσίνη, Μεγαδένδρο, Ριζά, Καστροσυκιά, κ.α.), δημιουργώντας ταυτόχρονα και ζωντανές οργανώσεις του ΚΚΕ.»

Αναφερόμενος στις διεθνείς και εγχώριες πολικές εξελίξεις και στην στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είπε: «Παρακολουθώντας τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις (απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία, πολιτική εκτάκτου ανάγκης στη Γερμανία και Γαλλία, πόλεμος στη Συρία, προετοιμασία επέμβασης στη Λιβύη), τις τελευταίες αποφάσεις του ΝΑΤΟ που θεωρούν ως υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλο – εχθρό την Ρωσία, τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι Νατοϊκότερη των Νατοϊκών, προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό για το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας.
Από τώρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να δράσουμε αυτοτελώς, να μη μπούμε κάτω από καμία ομπρέλα αστικών δυνάμεων, όπως και να παρουσιάζεται, να δημιουργήσουμε την μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία, που θα αμφισβητεί τις επιλογές του Κεφαλαίου και ταυτόχρονα θα δημιουργεί την υποδομή για την αφαίρεση της εξουσίας από τις αστικές δυνάμεις.»
Ολοκληρώνοντας τόνισε: «Από τους αγώνες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Ζαλόγγου ατσαλωνόμαστε. Εμπνεόμαστε, γινόμαστε πιο ικανοί στο σήμερα, για να φέρουμε το φωτεινό μέλλον που επιθυμούσαν οι νεκροί σύντροφοί μας. Τιμή και δόξα στους ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης, τους εαμίτες τους ελασίτες, τους επονίτες, τους ήρωες του Δ.Σ.Ε. Τιμή και δόξα στους ήρωες νεκρούς της Κρυοπηγής.»
Ιστορικό σχολιασμό των γεγονότων της εποχής της δεκαετίας του 1940 έκανε η αρχαιολόγος-ιστορικός Τατιάνα Ιορδανίδου ενώ η φιλόλογος και εγγονή του ΕΛΑΣίτη αγωνιστή Γιώργου Λιόντου, Ματίνα Λιόντου διάβασε αποσπάσματα  των μαρτυριών που συγκέντρωσε η Τομεακή Οργάνωση με τη βοήθεια συντρόφων, φίλων και οπαδών. Παράλληλα προβλήθηκε βίντεο με προσωπικές μαρτυρίες από γυναίκες και άντρες του χωριού που έδρασαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ καθώς και της ΕΠΟΝ, που επιμελήθηκε η φιλόλογος Άννα Αφεντουλίδου.
Η Ελευθερία Τζίμα, αφού αναφέρθηκε στη ζωή και την παλικαρίσια στάση των γυναικών του χωριού στα δύσκολα χρόνια πριν αλλά και μετά την εκτέλεση των 23 αγωνιστών, απήγγειλε το Μοιρολόι της Κρυοπηγής για το θανατικό της εκτέλεσης.
Ποιήματα από τα Συντροφικά Τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου και από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη απήγγειλε η Λίτσα Καραμάνη. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το συγκρότημα που απαρτιζόταν από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ Γρηγόρη Πάρλα, Σταύρο Ζώτο και Φάνη Στράτη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο παλαίμαχος αγωνιστής Χριστόφορος Ράπτης.
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων για την έκθεση με εικόνες από τον τόπο της εκτέλεσης, ιστορικά στοιχεία της εποχής, αναφορές στη δράση των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ καθώς και βιογραφικά στοιχεία αγωνιστών από την Κρυοπηγή που συμμετείχαν στον αγώνα μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, των αετόπουλων καθώς και του ΚΚΕ. Στο χώρο υπήρχε και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς της Κρυοπηγής και στους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Ζαλόγγου.
Διδασκόμαστε- εμπνεόμαστε- συνεχίζουμε!

Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα