Παρασκευή, 25/09/2020 | 05:25

Οι Νέοι Πρόσφυγες με καλλιτεχνικό τρόπο αφηγούνται το ταξίδι τους, στη Φιλιππιάδα!

310 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/07/2016, 9:13 πμ | 0 σχόλια

‘Το ταξίδι μου’
Νέοι και νέες πρόσφυγες αφηγούνται
μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία το ταξίδι τους.

Το  ‘My Journey- Το ταξίδι μου’ είναι μια έκθεση που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό έργο  των νέων προσφύγων που διαμένουν στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα, όπου αφηγούνται την πορεία τους από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον μέσα από τη φωτογραφία, το παιχνίδι, την ηχητική και εικαστική προσέγγιση.  Τα εγκαίνια της έκθεσης  η οποία θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο της Πλατείας Φιλιππιάδας θα γίνουν την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 20.00 ενώ η διάρκεια της είναι μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Τα έργα των νέων προσφύγων συνθέτουν μια πολυαισθητηριακή  αφήγηση της διαδρομής από την πατρίδα, στο σήμερα και τα ανοιχτά σύνορα. Με αφετηρία το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη»  εκφράζουν καλλιτεχνικά «οι Ιθάκες τι σημαίνουν» για εκείνους.
Ποιες μυρωδιές και συναισθήματα χαρακτήριζαν το σπίτι μου; Τι ήχους θυμάμαι από τότε; Είναι κάτι από όλα αυτά που τα έχω βρει στην Ελλάδα; Τι χρώματα βάζω στη διαδρομή από τη χώρα μου στη Φιλιππιάδα; Ποια ήταν τα πιο έντονα όνειρα που έχω δει εδώ; Τι είναι για μένα Ελλάδα; Είμαι ο μόνος που νιώθω κατάθλιψη στο camp? Πως αισθάνομαι τη σιωπή δίπλα στο ποτάμι;
Με φωτογραφικές και multimedia πρακτικές, κολλάζ, ζωγραφική και χαρτογράφηση επιχειρείται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και η αποτύπωση του προσωπικού βιώματος του καθενός.
Τα έργα δημιουργήθηκαν μέσα από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια φωτογραφίας και θεραπείας της Τέχνης  που υλοποίησε η Α.Μ.Κ.Ε  Αμακα σε συνεργασία με την Mercy Cops με εισηγήτριες την Δάφνη Καλαφάτη, την Ανδρομάχη Βρακατσέλη και την Φωτεινή Παπαχατζή. Το όλο εγχείρημα υποστηρίζει η ΚΑΔΡΩ Φιλιππιάδας .
Το εργαστήρι της Φιλιππιάδας αποτελεί κομμάτι  του ευρύτερου προγράμματος   θεραπείας της Τέχνης “Art Emergency” , που σχεδίασε η Αμακα  μαζί με την Mercy Corps  σαν μια άμεση απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.  Το πρόγραμμα εφαρμόζεται και σε άλλους καταυλισμούς στην ΒΔ Ελλάδα, στο κέντρο υποδοχής στην Μόρια Μυτιλήνης και σε  διαφορετικές τοποθεσίες στην Αττική.  Τα αποτελέσματα του προγράμματος προβλέπεται να παρουσιαστούν  τον Οκτώβριο σε μια μεγάλη εικαστική έκθεση στην Αθήνα.
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Ιουλίου  19.00, πολυχώρος / κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας
Διάρκεια : 14/7- 21/7 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 19.00-22.00
Πληροφορίες : +30 211 780 1256,  +30 6973447018
Οργάνωση/ Παραγωγή:

www.amaka.gr

www.mercycorps.org.uk

Συνδιοργάνωση:

www.kadrw.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα