Παρασκευή, 29/03/2024 | 08:02

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας – 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης

646 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/07/2016, 8:18 πμ | 0 σχόλια

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη-
Nα παραμείνουν ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να μην μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες τα δημοτικά ραδιόφωνα
 
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στην  Τρίπολη  από 1 έως 3 Ιουλίου  με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφώνου της Τρίπολης. Στο συνέδριο μεταξύ άλλων συμμετείχαν αντιπροσωπείες Δημοτικών Επιχειρήσεων Ενημέρωσης  και Επικοινωνίας από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Σύρο και Ηράκλειο Αττικής. Τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιχείρησης, κ. Γεράσιμος Ντίτσος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν διάφορα θέματα για το μέλλον των Δημοτικών  Επιχειρήσεων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε  το πολυνομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση και αφορά την αλλαγή της νομικής μορφής των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης. Σε ψήφισμα που εκδόθηκε μεταξύ άλλων επισημαίνετε  η ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοφώνων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας   από την κυβέρνηση  την απόσυρση από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, του άρθρου 17 και κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρίες, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά  θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους. Παράλληλα αποφασίστηκε η επανάληψη του Συνεδρίου κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη , καθώς και η δημιουργία ενός άτυπου οργάνου, με στόχο  την από κοινού διαπραγμάτευση για ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Τέλος να σημειωθεί ότι  οι σύνεδροι  κατά την παραμονή τους στην Τρίπολη μεταξύ άλλων  ξεναγήθηκαν   στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το ναό της Αλέας Αθήνας, ενώ την όλη διοργάνωση  από την αρχή μέχρι το τέλος που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία είχε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης .


Αναλυτικά το ψήφισμα  έχει ως εξής:
Οι Δημοτικοί Τηλεοπτικοί και Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, που συμμετείχαν στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοτικών ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Τρίπολης, αποφασίσαμε ομόφωνα:
1. Να τονίσουμε την ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα.
2. Καλούμε την κυβέρνηση, να αποσύρει από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 17, κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους. Απαιτούμε οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα με το ίδιο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους έως σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σε περίπτωση λύσης υφιστάμενης δημοτικής επιχείρησης ΜΜΕ, για το υφιστάμενο προσωπικό να εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 3 του άρθρο 48 του υπό συζήτηση νόμου.
3. Να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο επιχορήγησης από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, για να εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, αυθαίρετων ερμηνειών από περιοχή σε περιοχή.
4. Στηρίζουμε την επεξεργασμένη πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.
5. Ζητούμε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας.
6. Ζητούμε να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται άλλοτε ως φορείς του Δημοσίου και άλλοτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.
7. Ζητούμε να καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων στις Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να ισχύει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων, όπως και στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις.
Οι δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και Τηλεοπτικοί Σταθμοί
Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης & Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Ε.) Δήμου Τρίπολης
Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας «Αθήνα 9.84», Αθήνα
Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά
Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηράκλειου Αττικής
Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης
Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Ενημέρωσης Ιωαννίνων
Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου − Ερμούπολης
Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Ενημέρωσης Κατερίνης
Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Και Ενημέρωσης Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα