Πέμπτη, 18/04/2024 | 13:26

ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Απάντηση στη ΝΟΔΕ Πρέβεζας, για ψήφο στα 17

773 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/07/2016, 1:21 μμ | 0 σχόλια

.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: «Οφείλουμε να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, κάνοντας το πολίτευμα πιο αντιπροσωπευτικό».

Η  πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας για το δικαίωμα ψήφου στους δεκαεφτάρηδες προσπαθεί, ανεπιτυχώς,  να υπονομεύσει την αξιοπιστία της  πρότασης της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο.
      Το μόνο που επιτυγχάνει, χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα και μικροπολιτικές λογικές, είναι να κάνει φανερή την προσήλωσή της σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και «εκλεκτούς», μια λέσχη προνομιούχων θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση.
      Καλούμε τη ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας να «φρεσκάρει» τη μνήμη της, πριν αναφερθεί στη διεύρυνση του δικαιώματος της ψήφου στους δεκαεφτάρηδες. Να θυμηθεί την λογική του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μείωσε μεταπολιτευτικά το όριο στα 21 και τα 20, διαδοχικά. Δεν είναι ,άλλωστε, μία καινοφανής πρόταση η ψήφος στους δεκαεφτάρηδες. Από το 2011 υπάρχει ψήφισμα (υπ’ αριθ. 1826) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο καλεί όλα τα κράτη-μέλη να διερευνήσουν τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, μειώνοντας την εκλογική ηλικία στα 16 έτη. Κάτι που είχε ήδη πράξει η Αυστρία για όλες τις εκλογές, η Γερμανία για τις περιφερειακές, αλλά και η (εκτός Ε.Ε.) Ελβετία σε κάποια καντόνια.
      Αρκετό αποκλεισμό έχουν υποστεί οι νέοι και οι νέες της χώρας μας. Σήμερα, οι 17χρονοι έχουν ήδη υποχρεώσεις μέσα στην κοινωνία και δέχονται τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Πολιτείας. Τους οφείλουμε το δικαίωμα της ψήφου. Όπως οφείλουμε να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, κάνοντας το πολίτευμα πιο αντιπροσωπευτικό.
      Κλείνοντας, θεωρούμε πολύ προβληματικό το γεγονός ότι η ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας -αγνοώντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα- επιστρατεύει λαϊκίστικη ρητορική, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα σύστημα πιο κλειστό, λιγότερο αντιπροσωπευτικό, αντίθετο εν τέλει και προς την ευρωπαϊκή φιλοσοφία, που διαπνέει τα σύγχρονα πολιτικά και εκλογικά συστήματα.

                                                   Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα