Πέμπτη, 24/09/2020 | 22:29

ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Από 1η Αυγούστου δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για τους οικονομικά αδύναμους.

335 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/07/2016, 10:39 πμ | 0 σχόλια

Συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το ποια άτομα θα δικαιούνται δωρεάν φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά και θα εξαιρούνται από την καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή δίνονται σε νέα εγκύκλιο, που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και η οποία αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαιούχοι της ευνοϊκής διάταξης -που θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου- και η οποία προβλέπει μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και απαλλαγή από το 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ κατά την εκτέλεση των συνταγών θεωρούνται οι:
1. Ανασφάλιστοι που πληρούν  εισοδηματικά κριτήρια,
2.Πρώην κάτοχοι Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάμου ή Ανασφάλιστου, μετά τη λήξη της ισχύος του Βιβλιαρίου και χωρίς οποιαδήποτε διατύπωση, εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο),
3. Μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Βασική προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση, αποτελεί η διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της Η.ΔΙ.Κ.Α.  και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά πάντως τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα, αυτά θα συνεχίσουν να παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, εξαίρεση, που όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, “επιβάλλεται για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν από τις εν λόγω δημόσιες δομές υγείας”.
Αναφορικά με τα Φάρμακα Εξωτερικού, τα οποία δεν κυκλοφορούν αλλά εισάγονται κατά περίπτωση στην Ελλάδα, θα χορηγούνται στους δικαιούχους  με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους.
Σημειώνεται, ότι  σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι θα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Η.ΔΙ.Κ.Α. , (idika.gr) στην οποία, εισάγοντας το username και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούν για την είσοδο τους στο taxisnet, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους θα διαπιστώνουν το ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή.

                                                  Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα