Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:05

Μετά την αξιολόγηση- Του Σπύρου Κανιώρη

588 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/06/2016, 4:56 μμ | 0 σχόλια

Aν αξίζει κάτι από αυτή την ιστορία, είναι ότι έμαθε και η αριστερά τι σημαίνει ευθύνη, τι σημαίνει εξουσία και πόσο απέχουν οι πράξεις από τα «μεγάλα» λόγια! Αυτό είναι υγεία γιατί αρχίζει η λογική να παίρνει τη θέση της απ την ουτοπία! Το δικαίωμα στην ουτοπία το έχουν όλοι, αλλά όταν κυβερνάς είναι διαφορετικό, απ’ όταν ονειρεύεσαι. Η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, έχει και θυμούς και θύματα αλλά δεν γίνεται διαφορετικάΕίναι σίγουρο ότι αυτοί που λεηλάτησαν την χώρα δεν μπορούν να την σώσουν! Έχουν όμως απύθμενο θράσος, ψευδολογούν και δυστυχώς τους ακολουθούν στις «ίντριγκές» τους, πολλοί θυμωμένοι! Αυτή η κυβέρνηση που μόλις τώρα πήρε την πρώτη ανάσα, φαίνεται αποφασισμένη να επιτύχει και μακάρι για το καλό όλων!

Το ιδεολογικό πρόσημο της κυβέρνησης θα κριθεί αν κρατήσει όρθια την χώρα, αν δώσει χώρο στους άξιους και ικανούς, αν η ελληνική κοινωνία «προστατευτεί» ώστε να δημιουργεί «χωρίς μίζες», αν οι πολιτικοί πάψουν να είναι μεσάζοντες στη διαπλοκή, αν δοθεί χώρος στη δικαιοσύνη και για τον «φόβο των Ιουδαίων» και φυσικά χωρίς να «κοινωνικοποιηθούν» τα εργοστάσια «αλά Κουτσούμπα» και γίνουμε ξανά… σοσιαλιστικός περίγελος!
Ο Μαρξ και η θεωρία του απότυχαν όπου δοκιμάστηκαν γιατί δεν είχαν Φρόιντ και ψυχανάλυση, γιατί ήταν μόνο οικονομική θεωρία και όχι ανθρωπιστική. Οποιαδήποτε όμως οικονομική θεωρία χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα είναι αδύνατον να επιτύχει και μέχρι στιγμής στον παγκόσμιο Aρμαγεδδώνα δεν έχει φανεί η λύση, ούτε ο νέος στοχαστής που θα συνθέσει την σύγχρονη διακυβέρνηση!
Ας περιμένουμε λίγο ακόμη λοιπόν, μιας και όλοι βαδίζουμε στο άγνωστο με λειψές θεωρίες, ηττημένοι από την βαρβαρότητα των παγκόσμιων αγορών, με τον σοσιαλισμό στην πράξη νεκρό και διερωτώμενοι αν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινο σύστημα και για πόσο, χωρίς βαρβαρότητα!  Το δικαιούται και η κυβέρνηση και η κοινωνία που πρέπει να ηρεμήσει και να σκεφτεί. Δεν καταλαβαίνω άλλωστε, γιατί τόση πρεμούρα για την αποτυχία της κυβέρνησης όταν μάλιστα όλες οι άλλες επιλογές έχουν εξαντληθεί! Αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί έχει συνθλιβεί η επιχείρησή τους από την  «κρυμμένη» πτώχευση της χώρας πρέπει να υποστηριχτούν, όπως και αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους. Δεν πρέπει όμως όλοι να ξεχνούν τα αίτια της πτώχευσης και τους αυτουργούς της. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η χώρα έχει πέσει θύμα μακράς λεηλασίας και η διόρθωση αυτή απαιτεί θυσίες και υπομονή! Ούτε μπορεί να ταυτίζονται οι παραπάνω, με αυτούς που «σκούζουν» γιατί έχασαν την «κουτάλα» και φοβούνται για τα «περασμένα» τους! Για τους υπόλοιπους, λίγος «λιτός βίος» σε μια «πτωχευμένη» χώρα δεν βλάπτει και απεναντίας θα έλεγα βάζει τα πράγματα στη θέση τους!
Η εξουσιομανής αντιπολίτευση, καλό θα κάνει να μην αερολογεί, ούτε να αντιγράφει τον πρώην ΣΥΡΙΖΑ της δικιάς της αντιπολίτευσης και του «Όχι σε όλα», γιατί συνεχίζει το καταστροφικό έργο σύγχυσης του λαού, περί του τι είναι σωστό ή λάθος και ποιό είναι το ψέμα και ποιά η αλήθεια. Συκοφαντεί και προβοκάρει την κυβέρνηση, χωρίς να αντιπροτείνει και συνεπώς πράττει αυτά που κατηγορεί, δηλαδή νοιάζεται μόνο για την  επιστροφή στην «καρέκλα» και (αδιόρθωτη όπως είναι) την προστασία της χρόνιας διαπλοκής. Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης αντιγράφοντας κατά γράμμα την μαξιμαλιστική περίοδο του κ. Τσίπρα της αντιπολίτευσης (μέχρι και μπλε χαλί έβαλε στον τοίχο του γραφείου του, αντί κόκκινου του κ. Τσίπρα) τον κατηγορεί μανιωδώς, μιας και στόχος είναι η φθορά του άλλου και όχι η ανάδειξη του καλύτερου! Εν πολλοίς, ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ο  «χουλιγκανισμός» στην πολιτική καλά κρατεί!
Το ίδιο ισχύει για όλα τα κόμματα φυσικά, που με λογική «ελληνικού» ποδοσφαίρου, «κράζουν» συνεχώς για το δίκιο τους και την καλύτερη ομάδα που έχουν, όσο αντιπολιτεύονται. Μήπως θα έπρεπε να μεταπηδούσαν στο ποδόσφαιρο, να έπαιρναν και μια ομάδα Α Εθνικής να εκτονώνονται στον πόλεμο των παραγκών, μιας και η «πολιτική» αυτή πληρώνεται ακριβά και η χώρα με πολιτική ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να έχει μέλλον! Δεν μπορεί ποτέ, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, να νομοθετεί μόνο κακά νομοσχέδια και η «σωστή» αντιπολίτευση, να καταγγέλλει ότι νομοθετείται!
Αυτά όμως δείχνουν ολική ανεπάρκεια πολιτικού λόγου και αρχών, καθόσον σε συνθήκες καταστροφικές για την χώρα, το πολιτικό σύστημα αντί να συνομιλεί και να διορθώνεται, γελοιοποιείται, δεν μαθαίνει από τα εγκληματικά λάθη του, διαιρεί και διαλύει την κοινωνία, αφού  η σοβαρότητα και η λογική έχουν κάνει φτερά. Οι ακραίες δηλώσεις περί άχρηστου πρωθυπουργού ή της χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών, μαζί με το κίνημα της κατσαρόλας «παραιτηθείτε τώρα» κλπ, προετοιμάζουν φοβάμαι κλίμα ανωμαλίας που μόνο τους «παλιούς λύκους» της χώρας ευνοεί.
Τα συνδικάτα εκτός πραγματικότητας απεργούν στην ουτοπία, αναζητώντας τους χαμένους παραδείσους που τα ίδια είχαν χάσει προ πολλού, αφού εκποιήθηκαν  όταν συγκυβερνούσαν και  εξαγόραζαν την ανοχή τους από τα γνωστά  δανεικά, με τα «επιδόματα της σιωπής» και την επιτυχημένη μέθοδο λεηλασίας της χώρας «τα λίγα στους πολλούς, τα πάρα πολλά στους λίγους»! Τα δανεικά όμως τελείωσαν και αν δεν βοηθήσουμε (δημόσιο και ιδιώτες) να παραχθεί πραγματικό έργο στη χώρα, ο «κόφτης» αναπόφευκτα θα στέκει από πάνω μας, δικαίως!
Πρέπει να βρεθούν νέες δουλειές, με νέες ιδέες και η ανάγκη μας αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια φτάνει να μην ακούμε τους μανιακούς, «δεξιούς ή αριστερούς», που καιροφυλακτούν και δηλητηριάζουν την σκέψη και την λογική! Ούτε οι εξεγέρσεις θα μας σώσουν, ούτε οι εαυτούληδες των «εκλεκτών» της εξουσίας. Μόνο σώφρονες ζητούνται και οι σώφρονες δεν μπορεί να υπάρχουν σε μηχανισμούς που φανατικά «χουλιγκανίζουν» υπέρ των δικαίων του ΣΥΡΙΖΑ ή της «δεξιάς επιστροφής» της ΝΔ ή του «ηρωικού» ΚΚΕ ή του «αδικημένου» ΠΑΣΟΚ! Είδαμε και πάθαμε να ξεφύγουμε απ τις αγκυλώσεις και τις αριστερές μυθοπλασίες των φοιτητικών χρόνων με τους «ανιδιοτελείς» και τους καλούς «δικούς μας» και θα ήταν χαζό στα χρόνια της ωριμότητας, αντί να επεμβαίνουμε διορθωτικά στις εξελίξεις, να ακυρώνουμε με τον φανατισμό κάθε σπουδή και ώριμη αντίληψη της σκληρής και άδολης πραγματικότητας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού κινδύνευσε να συνθλιβεί από την σύγκρουσή της με το παγκόσμιο λόμπι των αγορών και των «εταίρων» της, αφού υποτίμησε τους συσχετισμούς δυνάμεων (ήταν ολομόναχη, άπειρη και φαντασμένη) αφού ηττήθηκε ολοσχερώς στον άνισο πόλεμο με τα θηρία, σήμερα πολύ πιο ώριμη, ελπίζει να βάλει τάξη σε ένα τοπίο που δεν είχε ποτέ τάξη, ούτε ηθική! Τα μικρά βήματα της κυβέρνησης για τους φτωχούς, την υγεία κλπ χωρίς να μειώνεται η αξία τους, δεν παύουν να είναι συμβολισμοί και δεν θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα για αυτήν και τη χώρα! Οι ευθύνες που ανέλαβαν είναι πολύ μεγάλες και για να πείσουν την κοινωνία, δεν φτάνει η τιμιότητα (στην εξουσία δεν έχει χρώμα και πρόσημο) αλλά μόνο η αποτελεσματικότητα που απαιτεί γνώση, άποψη και κατάλληλο σχέδιο για την πιο δύσκολη εξίσωση της ιστορίας με πολλούς αγνώστους! Στα σωστά και στα λογικά της κάθε κυβέρνησης δεν μπορεί να λοιδορούμε και θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι, στα λάθη και στις «χαμάρες» πάντα κόντρα!

ΥΓ: Η εξέγερση του γαλλικού λαού ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ιδιότυπη παγκόσμια διακυβέρνηση των αγορών, έχει προφανώς πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και ισχύ, από μια εξέγερση των Ελλήνων που στο κάτω της γραφής κανείς δεν επιθυμούσε  αφού όλοι ζητάγαμε Ευρώ και Ευρώπη! Αν γκρεμιστούν οι νεοφιλελεύθερες εφαρμογές στην Γαλλία θα γκρεμιστούν και αλλού, αλλά δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ποτέ από την μικρή, χρεωμένη και πτωχευμένη Ελλάδα! Μην ξεχνάμε ότι, κέντρο του κόσμου ήμασταν πριν 2000 χρόνια και όχι τώρα! Τώρα είμαστε ένας μικρός λαός σε ένα πολύ πλούσιο και όμορφο τόπο που δεν σεβόμαστε, ούτε αγαπάμε!

Απλώς, τον κλέπτουμε και τον λεηλατούμε!
* Ο Σπύρος Κανιώρης είναι μηχανολόγος μηχανικός    
ΠΗΓΗ: tvxs.gr 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα