Παρασκευή, 19/04/2024 | 02:40

ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: «Τέλος στον πελατειακό και φαύλο τρόπο ανάπτυξης της Ν.Δ., ο οποίος έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

663 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/06/2016, 3:18 μμ | 0 σχόλια

Απάντηση  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας στην ανακοίνωση της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας.


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: «Τέλος στον πελατειακό και φαύλο τρόπο ανάπτυξης της Ν.Δ., ο οποίος έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».


Η ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας συνεχίζει το ρεσιτάλ υποκρισίας και προσπάθειας χειραγώγησης  της κοινής γνώμης στην περιοχή μας, επιδιώκοντας την υπονόμευση της αξιοπιστίας της  Αριστεράς.  Τους διαβεβαιώνουμε, σε όλους τους τόνους, ότι δε θα τα καταφέρουν, γιατί το  « ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Όμως,  με αφορμή την ανακοίνωσή της για τον νέο  αναπτυξιακό νόμο της Κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία,  ας εξετάσουμε , συνοπτικά, το θέμα της ανάπτυξης από την αρχή για να δούμε τι έγινε τα τελευταία  δεκαπέντε χρόνια και να διαπιστώσουν οι συμπολίτες μας, για άλλη μια φορά, ποιοί, πραγματικά ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη, και, ποιοί «ρίχνουν» πυροτεχνήματα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις;
Οι προηγούμενοι «αναπτυξιακοί» νόμοι του παλιού δικομματισμού δεν είχαν  καθαρή στόχευση και όραμα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.  Μάλλον, για να το διατυπώσουμε καλύτερα : Ο στρατηγικός τους στόχος ήταν η συντήρηση και η ικανοποίηση των πελατειακών δικτύων, των «κουμπάρων» και των «κολλητών» Η «κληρονομιά» που μάς άφησαν ήταν:  6.500 ανολοκλήρωτα επενδυτικά σχέδια, ασήμαντη συμβολή στην απασχόληση,   τα μισά κονδύλια  μοιράστηκαν στο 5% των επενδυτικών σχεδίων – χωρίς να ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ,  οι ανειλημμένες υποχρεώσεις από το Δημόσιο κυμαίνονται γύρω στα 6,5 δις. ευρώ, δημιουργία ενός φαύλου κύκλου ελέγχων χωρίς ελεγκτές, οδηγώντας σε πολυετείς καθυστερήσεις  και μάλιστα με αδιαφάνεια. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι οι διαδικασίες ελέγχου ήταν τόσο προβληματικές, ώστε πολύ παλιά και ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν εισπράξει ούτε 1 ευρώ, ενώ άλλα, νέα και ανολοκλήρωτα, έχουν εισπράξει την επιχορήγηση ως προκαταβολή!
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Ν.Δ. «θυσίασε» την ανάπτυξη της χώρας στον «βωμό» της ψηφοθηρίας και της εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων.
Και έχουν το θράσος, λοιπόν,   τα στελέχη της Ν.Δ.  έπειτα  από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, χωρίς ίχνος ντροπής και αξιοπρέπειας,  να μάς εγκαλούν ότι εξαιρέσαμε  την παραλιακή ζώνη του νομού Πρέβεζας από τον αναπτυξιακό νόμο.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός θα βάζει οριστικό «τέλος»  στον πελατειακό και φαύλο τρόπο ανάπτυξης της Ν.Δ., ο οποίος έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, και θα βάλει τα θεμέλια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας.
Σ’ αυτό το σημείο ,  θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επιστροφή, όχι μόνο της παραλιακής ζώνης, αλλά ολόκληρου του νομού Πρέβεζας, στην ανάπτυξη  περιλαμβάνει πέντε εργαλεία, τα οποία είναι: α) ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος  επιδοτεί επιχειρηματικά σχέδια στο νομό Πρέβεζας, αλλά δε τα  εντάσσει στις διατάξεις των πιο ευνοημένων  περιοχών , όπως οι Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης – οι Δημοτικές Ενότητες Ανωγείου και Κρανιάς του Δήμου Ζηρού, καθώς και το νησάκι «Παναγία» του Δήμου Πάργας του νομού Πρέβεζας ορίστηκαν ως Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης, με δημογραφικά και γεωμορφολογικά κριτήρια β) το νέο ΕΣΠΑ με τις στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις του, που συνδέονται και με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου και που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, γ) το Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα συγκεντρώσει όλα τα υφιστάμενα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, δ) οι ευρωπαϊκοί πιστωτικοί θεσμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων και το E.F.S.I. και ε) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε όσους ενδιαφέρονται, πραγματικά, για την  Ανάπτυξη και τον Τουρισμό της περιοχής μας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε παρατάσεις  μέχρι αρχές Ιουλίου σε δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης  από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Πρόκειται για τις δράσεις: «Ενίσχυση τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».
Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, το υπουργείο Ανάπτυξης κατάφερε να αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ για το 2017. Το 2016 το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. αυξήθηκε, στο μέτρο του δυνατού, στα 750 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. το 2015, ενώ για το 2017-18 το ποσό αυτό θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ και για το 2019-20 στο 1,25 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να υλοποιηθούν περισσότερα έργα σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τους Θεσμούς-απόφαση Eurogroup 24ης Μαΐου-  θα έχει επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο. Γιατί, «αλλάζουμε σελίδα», αφήνουμε πίσω την ύφεση και την ανεργία, μαζί με τους συμπολίτες μας  ανοίγουμε το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού Πρέβεζας, δίνοντας την ευκαιρία να παραχθεί νέος πλούτος με δίκαιους όρους, με νέες θέσεις εργασίας και να γίνει αναδιανομή με κοινωνικό πρόσημο. Είμαστε σίγουροι, ότι βραχυπρόθεσμα θα γίνουν ορατά  και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

                                                           Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα