Παρασκευή, 10/07/2020 | 07:46

Αναβιώνει ξανά το έθιμο του Κλήδονα, στον Παντοκράτορα Πρέβεζας!

371 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/06/2016, 1:31 μμ | 0 σχόλια

    Πολιτιστικός Σύλλογος  “Παντοκράτορα”Πρέβεζας                          
               ΚΛΗΔΟΝΑΣ “ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΡΗΓΑΝΑ”
ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  24 ΙΟΥΝΗ 2016 ΩΡΑ 7μμ.
                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΤΙΣ  24 ΙΟΥΝΙΟΥ, σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας  από εκεί που ήρθαν  οι πρόσφυγες του μικρού συνοικισμού Παντοκράτορα , συνήθιζαν νωρίς το πρωί να ανεβαίνουν σε ένα  ψηλό σημείο για να παρακολουθήσουν την ανατολή και να δουν την στροφή του ήλιου.
Είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο  ήλιος πραγματικά περιστρέφεται.
Εκείνη την ημέρα (21 Iουνίου) κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο  ήλιος γυρίζει  ξανά προς τον Ισημερινό  (θερινό ηλιοστάσιο).
Στις 24 Ιουνίου υπήρχαν πολλά έθιμα, με  χαρακτηριστικό και πανάρχαιο το έθιμο του ΅κλήδονα΅ το οποίο προέρχεται από την αρχαία λέξη ΅Κλήδων΅ που σημαίνει οιωνός   και περιέχεται σε φράσεις και ήχους.
Από αρχαιότατους χρόνους οργανώνονταν πανηγύρια με φωτιές για να βοηθήσουν τον ήλιο να γυρίσει και επειδή είναι η μεγαλύτερη  μέρα του χρόνου έρχονταν όλα στο φως και με ορισμένες ιεροτελεστικές φόρμες λέγονταν διάφοροι οιωνοί ιδιαίτερα για τα ανύπαντρα κορίτσια.
Η παράδοση πάντρεψε το ειδωλολατρικό έθιμο με τα Χριστιανικά..
Ετσι έρχεται ο Αη Γιάννης ο ΅Ριγανάς΅(γιατί τότε ωριμάζει η ρίγανη) ή ΅Λαμπαδάρχης΅ή ¨Λιοτρόπος΅ γιατί συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο και καίει τα ειδωλολατρικά στεφάνια.
Ετσι, άναβαν φωτιές με τα στεφάνια έξω από την γειτονιά ή την πλατεία του χωριού και πηδούσαν  πάνω από τις φλόγες  για να διώξουν τα ΅κακά΅ και να έχουν υγείας, με παράλληλη ιεροτελεστική φόρμα τέλεσης του εθίμου του κλήδονα με πολλλές μικροεναλλαγές  ανά περιοχή.
ΣΗΜΕΡΑ εμείς η  3η γενιά προσφύγων Πρεβεζάνοι πιά, δένουμε το έθιμο με όλους τους Πρεβεζάνους και σας  καλούμε στην κεντρική πλατεία του συνοικισμού ΅ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ΅για να κάψουμε τα στεφάνια του Μάη, για να ΅ξορκίσουμε΅, όπως λέει το έθιμο, το κακό και να έχουμε καλή υγεία.
Στην εκδήλωση   θα  υπάρχει μπουφές με κεράσματα και έκθεση παιδικής ζωγραφικής  από το εργαστήρι της  ενορίας της εκκλησίας του Παντοκράτορα,
αγωνίσματα παραδοσιακών παιδικών παιχνιδιών  και παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό του Συλλόγου Παντοκράτορα.
Τέλος θα  καούν τα στεφάνια  και θα πηδήξουμε πάνω από τις φλόγες.                                          ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΒΛΑΧΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ                                        ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΝΗ


 
 Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα