Τετάρτη, 20/01/2021 | 09:18

Ο βουλευτής Λευκάδας, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής UNESCO για ένταξη κτηρίων της Λευκάδας

437 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/04/2016, 11:05 πμ | 0 σχόλια
Συνάντηση με την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου -Τζιτζικώστα είχε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, με την οποία συζήτησαν την ένταξη κτηρίων της Λευκάδας που είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική παράδοση, στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η παγκόσμια μοναδικότητα της αντισεισμικής κατασκευής των σπιτιών, που αναπτύχθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων στην Λευκάδα λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, καταλήγοντας ότι η δόμηση αυτή αποτέλεσε με το πέρασμα του χρόνου παγκόσμιο αντικείμενο μελέτης, προκειμένου να εξελιχθούν οι αντισεισμικές κατασκευές.
Όπως τόνισε ο κ. Καββαδάς, αυτό και μόνον το γεγονός θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την ένταξη των κτηρίων του νησιού στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Η πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Καββαδά για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν –προετοιμασία πρότασης και υποβολή φακέλου- και δεσμεύτηκε προσωπικά στον βουλευτή ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για την ένταξη των κτηρίων της Λευκάδας στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Από τη μεριά του ο βουλευτής εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με όλους τους φορείς του Νησιού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος προκειμένου να αποσταλεί προς το Υπουργείο Πολιτισμού ο φάκελος υποψηφιότητας.
Μεταξύ άλλων ο βουλευτής ενημέρωσε την κ. Πρόεδρο για το αρχαίο θέατρο 10.000 θέσεων που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λευκάδα και τις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα για την ανάδειξη και προστασία του μνημείου.
O κ. Καββαδάς προσέφερε στην κ. Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου –Τζιτζικώστα δύο (2) βιβλία της Χαράς Παπαδάτου – Γιαννοπούλου με τίτλο «Τεχνικές ευστάθειας Αρχιτεκτονικής και Λεξικό Ιδιωματικών όρων της Λευκάδας» και «ΛΕΥΚΑΔΑ Ερευνώντας».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα