Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:23

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ, ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015

834 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/03/2016, 1:15 μμ | 0 σχόλια

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζηρού για το έτος 2015, που ήταν και ο πρώτος (!) που πραγματοποιήθηκε στον καλλικρατικό Δήμο Ζηρού. Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, περιέγραψε συνοπτικά το μεγάλο έργο που έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ οι αντιδήμαρχοι ενημέρωσαν αναλυτικότερα για τα πεπραγμένα των αντι-δημαρχιών τους.
Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Καλαντζή, ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρίζος Αχιλλέας, Παπαβασιλείου Βασίλειος, Γκάρτζος Χρήστος και Ζήκος Ρεμπής, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ύδρευσης κ. Ζάβαλης Βασίλης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης δημοτική Σύμβουλος κα Γάλλιου Μαρία, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κάλλης Θεόδωρος, η πρόεδρος της Δημοτικής Ζηρού Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ (ΔΗ.ΖΗ. Α.Ε. ΟΤΑ) κα Ξώνα Γεωργία, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου “Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου -Δήμου Ζηρού” κα Αναστασία Καραπάνου και δημοτικοί σύμβουλοι. Ακολούθως τοποθετήθηκαν επί του απολογισμού οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και δημότες.       
Τοποθέτηση Δημάρχου
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
κυρίες και κύριοι πρόεδροι, μέλη και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων,
κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων του Δήμου μας,
αγαπητοί συνδημότες.
Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρουσία σας, στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού μας συμβουλίου, στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής για το έτος 2015, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006.  Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που σχεδιάστηκε ο καλλικρατικός Δήμος Ζηρού που η δημοτική αρχή παρουσιάζει απολογισμό των πεπραγμένων της…
Τηρώντας υπεύθυνη στάση και θέλοντας να προσδώσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο ως επικυρωτικός μηχανισμός, πραγματοποιούμε σήμερα τη λογοδοσία πεπραγμένων για το προηγούμενο έτος, κάτι που προβλέπεται να πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Ιουνίου, κάθε έτους.  
Κατά το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο. Πραγματοποίησε 19 συνεδριάσεις και έλαβε 268 αποφάσεις, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του 2014, από την ανάληψη της νέας διοίκησης την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, συνεδρίασε 9 φορές και έλαβε 144 αποφάσεις.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν το 2015 και οι επιτροπές του Δήμου μας. Η οικονομική συνεδρίασε 34 φορές και έλαβε 186 αποφάσεις, ενώ η επιτροπή Ποιότητας ζωής συνεδρίασε 8 φορές και έλαβε 24 αποφάσεις. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 η Οικονομική επιτροπή συνεδρίασε 54 φορές και έλαβε 226 αποφάσεις, ενώ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδρίασε 12 φορές και έλαβε 34 αποφάσεις. Ακόμη περισσότεροι από 3.000 συμπολίτες μας εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες των ΚΕΠ του Δήμου μας.   
2
Κυρίες και κύριοι,
Το 2015 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά της νέας Δημοτικής Αρχής. Μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για το Δήμο μας, αφού από τη μία  είχαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε προβλήματα και αδυναμίες του χτες και από την άλλη -όπως και όλοι οι Δήμοι της Χώρας- την περικοπή χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα capital controls, τις τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες (δύο βουλευτικές συν το δημοψήφισμα) και ένα σωρό άλλα ζητήματα, που λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του έργου μας.
Στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στο Δήμο με λιγότερα χρήματα και με λιγότερο προσωπικό, στηριχθήκαμε στο δικό μας μοντέλο διοίκησης που ήταν οι μετρημένες κινήσεις με γνώμονα τις βασικές αρχές μας: Διαφάνεια παντού. Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
Σχέδιο, προγραμματισμός, στόχοι με μετρήσιμα αποτελέσματα και όλα αυτά με Ευθύνη και Σεβασμό απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας, που δοκιμάζεται από την κοινωνικοοικονομική κρίση, όπως και ολόκληρη η χώρα. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι παλεύουμε με ίδια μέσα χωρίς την απαραίτητη στήριξη από το κεντρικό κράτος και αυτό είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση επιδιώξαμε να βάλουμε στον δρόμο της ολοκλήρωσης ό,τι παραλάβαμε, αλλά και να δρομολογήσουμε την εξέλιξη σημαντικών έργων για τον τόπο μας, θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση του προγράμματός μας.
Από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε ως νέα διοίκηση, ήταν να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών καθώς η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Έτσι από τον Σεπτέμβριο κιόλας του 2014, τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε, ιδρύσαμε το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιδιώξαμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του καταρροϊκού πυρετού, ενημερώνοντας τους κτηνοτρόφους μέσα από ειδικές ημερίδες, που έλαβαν χώρα στη Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό.
Επίσης το 2015 ο Δήμος μας, έπειτα από συντονισμένες ενέργειές μας έγινε ο πρώτος Δήμος στη χώρα, που εξασφάλισε πιστοποίηση ΟΣΔΕ προσφέροντας με τον τρόπο αυτό χαμηλότερο κόστος στους αγρότες αλλά και έσοδα για τον Δήμο.
3
Παράλληλα έγιναν αρκετές δράσεις για τις οποίες θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, για το γάλα, τη λακιώτικη ελιά, τη μελισσοκομία κ.ά που παρουσίασαν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον.  
Η Δημοτική Αρχή ήταν διαρκώς κοντά στους συμπολίτες μας που μας μεγάλωσαν, τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, δίνοντάς τους μέσα από τη λειτουργία των υπαρχόντων ΚΑΠΗ δημιουργικές επιλογές απασχόλησης και αναψυχής. Επίσης δρομολογήσαμε την ίδρυση και λειτουργία μίας ακόμη δομής ΚΑΠΗ στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, ενώ το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” συνέβαλε καθοριστικά στην ανακούφιση πολλών συνδημοτών μας.
Στον τομέα του περιβάλλοντος αναλάβαμε σειρά πρωτοβουλιών. Ενεργοποιήσαμε ‘λιμνάζουσα’ συμφωνία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και ξεκινήσαμε πολύπλευρο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Τοποθετήθηκαν μπλε κάδοι, ενώ παραχωρήθηκε στον Δήμο ένα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας το οποίο θα χρησιμοποιούμε μαζί με τον Δήμο Σκουφά. Τοποθετήθηκαν επίσης κάδοι συλλογής γυαλιού, τύπου καμπάνας, στη Φιλιππιάδα, καλαθάκια απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, εδώ στο Δημαρχείο φτιάξαμε ειδικά σημεία για την συλλογή και διαχείριση ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων κλπ.
Εκπονήσαμε και εγκρίναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για πρώτη φορά ενιαίο κανονισμό καθαριότητας, όπως επίσης τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα ΕΣΔΑ και προχωρήσαμε στην περιβαλλοντική μελέτη για αδειοδότηση κεντρικού πράσινου σημείου.  
Δρομολογήσαμε την αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους τύπου LED σε όλο τον Δήμο. Επίσης εγκρίναμε την ένταξη του Δήμου μας στο ‘Σύμφωνο Δημάρχων’, που είναι ένας θεσμός ευρωπαϊκός με θετικά αποτελέσματα στη μείωση των ρύπων και ο Δήμος Ζηρού μέσα από την συμμετοχή του στον θεσμό αυτό επιδιώκει να δημιουργήσει προφίλ υπεύθυνου, ευαισθητοποιημένου και καταρτισμένου Δήμου, πέρα από τα οφέλη που αναμένουμε. Για το λόγο αυτό συντάσσουμε Σχέδιο Δράσης (ΣΔΑΕ) μέσα από την υλοποίηση του οποίου ο Δήμος μας θα πραγματοποιήσει αρκετά και σημαντικά έργα με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.  
Επίσης: Έγινε καθαρισμός δασικών και αγροτικών δρόμων, αποστραγγιστικών καναλιών,  καθαρισμός του Λούρου ποταμού έπειτα από αρκετά χρόνια κλπ.
4
Στον νευραλγικό τομέα της ύδρευσης, όπου κληρονομήσαμε δίκτυα με πολλά προβλήματα, καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα ιδρύθηκε αυτοτελές γραφείο ύδρευσης -αποχέτευσης Δήμου Ζηρού για την καθημερινή αντιμετώπιση των ζητημάτων.  
Οι δύο σχολικές επιτροπές μερίμνησαν για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.
Μέσα από την εκτέλεση του Τεχνικού μας Προγράμματος, κινηθήκαμε κυρίως σε 3 άξονες:
Άξονας πρώτος: Προγραμματισμός και ωρίμανση έργων. Επειδή δεν είχαν ανοίξει τα προγράμματα ΕΣΠΑ και η εξεύρεση πόρων -εθνικών και ευρωπαϊκών – δεν ήταν εύκολη υπόθεση ρίξαμε το βάρος στην ωρίμανση δεκάδων μελετών τις οποίες και θα προωθήσουμε για χρηματοδότηση, τώρα που αναμένονται να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Άξονας δεύτερος: Εκτέλεση έργων οδοποιίας και πεζοδρομίων. Παρά τα προβλήματα που μας δημιούργησαν τα capital Controls αρκετά έργα οδοποιίας και ανακατασκευής πεζοδρομίων προχώρησαν (ΕΣΠΑ – LEADER).   

Άξονας τρίτος: Συντήρηση υφιστάμενων υποδομών. Λόγω των ζητημάτων που υπήρχαν με την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για νέα έργα, εστιάσαμε στη συντήρηση υφιστάμενων υποδομών του Δήμου.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα σας ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο, για εκείνα που δρομολογήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και για τα όσα έχουμε σχεδιάσει και ωριμάζουμε τις μελέτες.

5
Εγώ θα ήθελα να σταθώ επιγραμματικά στα εξής:

1. Ύδρευση
Όπως προανέφερα έγινε πολλή και ουσιαστική δουλειά στον τομέα της ύδρευσης. Παραλάβαμε όπως θα σας πει και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Ζάβαλης, πληθώρα προβλημάτων σε σχεδόν όλα τα δίκτυα του Δήμου και μέσα από συντονισμένες προσπάθειες αυτά έχουν περιοριστεί και οι κάτοικοι πίνουν καθαρό νερό.
2. Εμποροπανήγυρη Φιλιππιάδας
Ο Δήμος ανέλαβε την διοργάνωσή του και τα οφέλη, παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, ήταν μεγάλα και αυτό μπορεί να το ελέγξει ο οποιοσδήποτε. Μάλιστα δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με μία κατάσταση που έτεινε να γίνει καθεστωτική για να μην πω κάτι άλλο…
Τελικά, μέσα από την πρωτοβουλία μας αυτή, τα έσοδα από την εμποροπανήγυρη αυξήθηκαν σημαντικά και ως ανταποδοτικά θα επιστρέψουν σε έργα στην πόλη της Φιλιππιάδας και στους κατοίκους.
3. Μελέτη για αισθητική αναβάθμιση Φιλιππιάδας
Προχωρήσαμε την μελέτη για την αισθητική αναβάθμιση της Φιλιππιάδας η οποία θα βγει σύντομα προς διαβούλευση.
4. Παιδόπολη Ζηρού – Στρατόπεδο
Όσον αφορά την Παιδόπολη Ζηρού, επιδιώξαμε να πετύχουμε την παραχώρηση από το Υπουργείο Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις. Είναι στους βασικούς μας στόχους η αξιοποίηση της Παιδόπολης Ζηρού, όπως και του Στρατοπέδου “Πετροπουλάκη”.  
5. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. Φιλιππιάδας
Διενεργήσαμε ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσουμε τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς και τους κατοίκους για το Β’ στάδιο του έργου και να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους έχουν τυχόν ενστάσεις να τις καταθέσουν.  
6
Στον Πολιτισμό προωθήθηκαν και στηρίχτηκαν στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δράσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες για την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του διαδικτύου, δημιουργήσαμε στην ιστοσελίδα του Δήμου την οποία αναβαθμίσαμε, το καλεντάρι των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων όλων των συλλόγων και φορέων του Δήμου τις οποίες και προβάλαμε σε ειδικά διαμορφωμένο ημερολόγιο και σελίδα στα social media.
Εκδόθηκε ειδικό έντυπο προβολής των εκδηλώσεων, ενώ για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα πήραν έντονα γιορτινό χρώμα με την διοργάνωση του “Μαγικού χωριού” που ικανοποίησε μικρούς και μεγάλους και συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής αγοράς.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσικής διοργανώθηκαν χορευτικές εκδηλώσεις και συναυλίες με αποκορύφωμα την συναυλία των ΟΝΙΡΑΜΑ στη Φιλιππιάδα, που είχε μαγάλη απήχηση στη νεολαία.
Τα πρώτα βήματα έγιναν και στον τομέα του τουρισμού με την ανάδειξη χώρων πλούσιας φυσικής ομορφιάς, όπως είναι η λίμνη Ζηρού αλλά και της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας παράδοσης και ιστορίας.   
Αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το LA ROUTE για έργα καθαρισμού στην περιοχή περιμετρικά της Λίµνης Ζηρού, αλλά και για την προμήθεια εξοπλισμού για τη στήριξη και ηλεκτρονική αναβάθμιση υπηρεσιών του Δήμου.
Σίγουρα δεν έγιναν όλα τέλεια ή όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Υπήρχε έλλειψη εμπειρίας το πρώτο διάστημα, ενώ και οι περισσότεροι από εμάς και εγώ προσωπικά, προερχόμασταν από τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι διαδικασίες είναι εντελώς διαφορετικές. Οι προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι μας όμως, εκτιμώ ότι ήταν μεγάλες και τα αποτελέσματα θα φανούν στο επόμενο διάστημα που θα αρχίσει να αποδίδει και να αναπτύσσεται ο σχεδιασμός μας. Οι βάσεις για κάτι καλύτερο έχουν τεθεί.  

7
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, για να δώσω τον λόγο και στους αντιδημάρχους, τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, του Νομικού Προσώπου και της εταιρίας του Δήμου μας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Τόσο το 2015, όσο και σήμερα, ασκούμε μια πολιτική που υπηρετεί ένα συγκεκριμένο στόχο και όραμα. Να ζούμε σε έναν Δήμο ξεχωριστό και καλύτερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δυσκολίες της εποχής. Ο στόχος και το όραμα αυτό προϋποθέτει ότι ο Δήμος μας θα κινείται με βάση ένα μοντέλο που θα διασφαλίζει τη σωστή και νοικοκυρεμένη λειτουργία του.

Με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των πολιτών, μέσα από διαφάνεια και διαρκή έλεγχο.

Θέλουμε ο Δήμος Ζηρού να είναι, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, ένας Δήμος ξεχωριστός που θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα προς όφελος των συμπολιτών μας.  
Εμείς από την πλευρά μας ως Διοίκηση δεν εφησυχάζουμε. Δεν επαναπαυόμαστε.

Βλέπουμε τις απειλές που υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας.
Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για το μέλλον με όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι αισιόδοξος όμως γιατί πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων, είτε είναι αιρετοί, είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε απλοί συμπολίτες μας. Πιστεύω στις ικανότητες τους, στη διάθεση και επιθυμία τους να δημιουργούν πράγματα. Στη δική τους και τη δική σας διάθεση και δύναμη, θα στηριχθούμε και στη συνέχεια. Επενδύουμε στη συμμαχία με τους συμπολίτες μας για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον Δήμο και τη νεολαία μας.

Διαρκής επιδίωξή μας είναι η συνεχής εξοικονόμηση πόρων από την αξιοποίηση εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος του Δήμου και των συμπολιτών μας.  
Τελειώνοντας αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλο το προσωπικό του Δήμου, διότι χωρίς την συνεργασία και την συμβολή του δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τον μεγάλο όγκο έργων και δράσεων, εμφανών και αφανών διότι στον Δήμο γίνεται και πολλή δουλειά που δεν φαίνεται ακόμη στο ευρύ κοινό, που υλοποιήθηκαν, τους συνεργάτες, αλλά και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς βέβαια τους προέδρους και τα μέλη όλων των τοπικών συμβουλίων για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή τους στην οργάνωση και ανάπτυξη του Δήμου και κυρίως στην επίλυση θεμάτων καθημερινότητας των συμπολιτών.  
8

Κλείνω λέγοντας ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και στις προτάσεις όλων των πολιτών του Δήμου.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα