Τετάρτη, 27/01/2021 | 22:05

8 Μάρτιου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- της Ελευθερίας Αγγέλη – Παπαϊωαννίδη

318 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/03/2016, 12:07 μμ | 0 σχόλια
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα  από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.  Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων»*.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Πρέβεζας αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του με εργασιακή συμβουλευτική και υποδέχεται  γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις ,όπως:
  • Γυναίκες πρόσφυγες-μετανάστριες
  • Γυναίκες μονογονείς
  • Γυναίκες άνεργες
  • Γυναίκες στο φάσμα της φτώχειας, κλπ.
Οι παρούσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες εντείνουν τις έμφυλες ανισότητες μαζί με όλες τις άλλες,  και οφείλουμε να προσπαθήσουμε για την ανατροπή τους, καθώς τα πρώτα θύματα από όλους είναι οι νέοι και οι γυναίκες.
Η επίτευξη της ισότητας και οι δράσεις για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στο δημόσιο χώρο που σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη,  εξασφαλίζονται μόνο με την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στήριξης και ενίσχυσης των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.
Οι γυναίκες   έχουν μάθει να είναι αγωνίστριες σε όλα τα πεδία της ατομικής και κοινωνικής ζωής  και δε θα ανεχτούν  να είναι μόνιμα θύματα, αλλά αντίθετα να παλεύουν για την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το κέρδος από την επίτευξη της ισότητας των φύλων, θα είναι πολλαπλό για όλη την κοινωνία, διότι έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική πρόοδο και κοινωνική ευημερία (στην οικογενειακή, προσωπική, πολιτική, επαγγελματική, κλπ ζωή των ανθρώπων).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο, με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, στέλνει ανοικτή πρόσκληση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σε όλους  τους συμπολίτες μας, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας και γενικά για θέματα εμφυλης βίας και διακρίσεων,   την Τρίτη 8 Μαρτίου από τις 9:00πμ έως τις 14:00μμ, να μας επισκεφθούν στα γραφεία μας (Ιωνίας 6 – Πρώην Δημοτική Αστυνομία) ή να επικοινωνήσουν μαζί μας στα εξής τηλέφωνα 2682024444/2682089667.
Η Ε.Ν. Δημοτική Σύμβουλος
Ελευθερία Αγγέλη – Παπαϊωαννίδη

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα