Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:41

Μουσικό σχολείο Πρέβεζας: Γκάιντες Λαλούν (προβολή εθνογραφικού ντοκιμαντέρ)

637 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/02/2016, 12:58 μμ | 0 σχόλια
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση εθνογραφικού ντοκιμαντέρ με θέμα τις γκάιντες και τους γκαιντατζήδες του Έβρουαπό τον ερευνητή- δημιουργό του ντοκιμαντέρ κ. Χάρη Σαρρή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στις 20.00 στo Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην «Όαση»).
Το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το αερόφωνο μουσικό όργανο που λέγεται γκάιντα και «λαλούσε» στον Έβρο μέχρι τα χρόνια του 1960. Γύρω από αυτό το όργανο πλέκονται χοροί, τραγούδια, δρώμενα αλλά και ανθρώπινες ιστορίες της εποχής. Ο καιρός όμως άλλαξε, ο εμφύλιος πόλεμος, η μετανάστευση και το πνεύμα των «μοντέρνων καιρών» αποσάθρωσαν τον «βιότοπο» του οργάνου. Έτσι, η γκάιντα παραμερίζεται ως ένα μέρος ενός κόσμου του οποίου οι περισσότεροι ήθελαν να ξεφύγουν…
Στην ταινία «Γκάιντες λαλούν» δυο γκαιντατζήδες της παλαιάς γενιάς ξεδιπλώνουν την ιστορία τους, και μιλάνε για τα χρόνια της «εκκωφαντικής σιωπής» του οργάνου και αγωνιούν για το μέλλον του. Από την άλλη πλευρά, νέοι μουσικοί αποφασίζουν να πιάσουν το νήμα μετά από δύο γενιές σιγής.
Θα συνεχίσουν, άραγε, οι γκάιντες να λαλούν;
Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το θέμα του ντοκιμαντέρ, όπως επίσης και με το πώς γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής με Λαούτα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Μουσικού Σχολείου, Πέτρου Τσολάκη.
Τίτλος ταινίας: Γκάιντες Λαλούν
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης
Σενάριο: Δημήτρης Κιτσικούδης – Χάρης Σαρρής
Έρευνα πεδίου – επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Σαρρής
Διάρκεια: 30 λεπτά
Έτος δημιουργίας: 2012
—————————————-

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα