Παρασκευή, 19/04/2024 | 13:59

«Μεταφορά Μαθητών Σχολείων στό Μουσείο Τεχνών και Επιστημών»

638 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/01/2016, 11:49 πμ | 0 σχόλια

ΠΡΟΣ: Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρός τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Πρέβεζας, και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Δήμου Πρέβεζας, πρός Εφημερίδες και ΜΜΕ Πρέβεζας



Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε και κκ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,



Οπως είναι γνωστό τα Μουσεία είναι τρισδιάστατες εγκυκλοπαίδειες. Χωρίς κόπο, ο επισκέπτης κερδίζει γνώσεις τέχνης και ιστορίας και παράλληλα καλλιεργείται το αισθητικό κριτήριο που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα του Κίτς. Η κατ εξοχήν ηλικία που χρειάζεται αυτή την προσφορά είναι η παιδική σχολική ηλικία. Γι αυτό και τα Μουσεία όλου του κόσμου βασίζονται στήν επισκεψιμότητα των Σχολείων, η οποία επιχογηγείται ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ από τους Δήμους και το ΚΡΑΤΟΣ.



Κύριε Δήμαρχε,
Το έτος 2013 είχατε την τιμή να εγκαινιάσετε το ημέτερο «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου» στά Φλάμπουρα, το οποίο μετά από δύο χρόνια έχουν επισκεφθεί περίπου 2000 άτομα. Κατά γενική ομολογία των επισκεπτών και ιδίως των εκπαιδευτικών που έχουν έλθει, είναι το πιό ενδιαφέρον Μουσείο στήν Ηπειρο, μαζί με αυτό του αείμνηστου Παίλου Βρέλη. Τα παιδιά αναχωρούν κατενθουσιασμένα από την ποικιλία των εκθεμάτων που δεν έχουν δεί ποτέ, αλλά και πολλά εξ αυτών δεν υπάρχουν στήν Ελλάδα!



Η ίδρυση και κατασκευή αυτού του Μουσείου ήταν μιά ατομική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του γράφοντος, από το υστέρημά του. ΔΕΝ επιχορηγήθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε από κανέναν. Ούτε ζήτησε από κανέναν. Ο σκοπός του δεν ήταν, ούτε είναι κερδοσκοπικός. Ηταν απλώς ένα όραμα που δυστυχώς άλλοι το «βλέπουν» και άλλοι δεν το «βλέπουν».



Ο Δήμος Πρέβεζας έχει 8+4= 12 περίπου Δημοτικά Σχολεία (ΔΕΝ υπολογίζω τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Πρέβεζας που ΟΥΔΕΠΟΤΕ έκαναν επίσκεψη). Κάθε δημοτικό σχολείο έχει 6 τάξεις άρα ετησίως έχουμε 6Χ12= 72 τάξεις (=72 λεωφορεία). Εάν υπήρχε επισκεψιμότητα 72 τάξεων ετησίως, όχι μόνο θα υπήρχε η ηθική ικανοποίηση του ιδρυτή του, αλλά και θα δινόταν η οικονομική δυνατότητα να κτισθεί και το υπόλοιπο τμήμα του ώστε να φτάσει τα 800 m2 που είναι το αρχικό σχέδιο. Δυστυχώς, η επισκεψιμότητα όχι μόνο δεν είναι 72 λεωφορεία εκ Πρεβέζης ετησίως αλλά είναι ετησίως ΔΥΟ έως ΜΗΔΕΝ λεωφορεία!!! Και αυτό καθόσον το εισιτήριο είναι το φτηνότερο στήν Ελλάδα ΔΥΟ Euro, όσο ένα τσίπς!



Εις πείσμα του παράδοξου αυτού φαινομένου, η λιγοστή επισκεψιμότητα του Μουσείου προέρχεται από Σχολεία των Ιωαννίνων, της Φιλιππιάδας, της Πάργας, του Κομμένου Αρτας και …της Αυστρίας.



Αυτό είναι απαράδεκτο!!! Επειδή στή ζωή μου ποτέ δεν συνήθιζα να εκλιπαρώ, έψαξα το θέμα να δώ τί συμβαίνει. Και η απάντηση ήρθε: Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Πρέβεζας δήλωσε ότι «το εισιτήριο δεν αποτελεί οικονομικό πρόβλημα, αλλά το κυριότερο είναι η κάλυψη των εξόδων λεωφορείου του ΚΤΕΛ, και ο Δήμος έπαψε να το καλύπτει». Και ερωτώ το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ. Πόσα είναι τα καύσιμα πετρελαίου λεωφορείου γιά 16+16=32 Km απόσταση; Είναι το πολύ 10 Euro!!! Ερωτώ λοιπόν: Αυτά τα παιδιά και εγγόνια μας που είναι το Μέλλον και η Ελπίδα της Πρέβεζας, δεν αξίζουν ανά 50 άτομα 10 Euro γιά έξοδα μετάβασης γιά να δούν το καλύτερο Μουσείο της Ηπείρου; Είναι σημαντικότερη ως εκδήλωση η Γιορτή της Σαρδέλας και τα Κούλουμα;



Γιά πρώτη και τελευταία φορά κάνω έκκληση μέσα από τα ΜΜΕ στό Δήμο Πρέβεζας και στόν αξιότιμο Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Πρέβεζας, που εκτελεί κοινωνικό σκοπό και δευτερευόντως προσβλέπει στο κέρδος, να συνεργασθούν και να ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ  ηθικά και οικονομικά τα Σχολεία μας στήν επισκεψιμότητα αυτή. Είναι παιδιά μας και εγγόνια μας.



Εάν δεν τα «δέσουμε» ψυχολογικά και εγκυκλοπαιδικά με την πατρίδα τους, θα αναχωρήσουν σύντομα γιά Αθήνα και το εξωτερικό γιά πάντα. Τις επιπτώσεις ΘΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ και θα τις ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ, όταν φτάσετε 80 ετών και θα είσθε μόνοι και εγκατειλημένοι στήν πόλη, όπως το βλέπω καθημερινά στό ιατρείο μου και θλίβομαι!



Με αγάπη και φιλικούς χαιρετισμούς
Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας
Διευθυντής

                                                                      

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα