Πέμπτη, 18/04/2024 | 04:42

Κ.Λ. Πρέβεζας: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

619 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/01/2016, 5:38 μμ | 0 σχόλια

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας εκφράζει την βαθειά θλίψη της για τον ξαφνικό θάνατο του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενός από  τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες, που άφησε την τελευταία του πνοή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από καρδιακό επεισόδιο.
Γεννημένος το 1941 στη Μυτιλήνη, σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη. Από το 1960 μετακομίζει στο Παρίσι, για να παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης. Επιστρέφει στην Αθήνα το 1973 και την επόμενη χρονιά, σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία, Τα Χρώματα της Ίριδος, η οποία βραβεύτηκε για την Φωτογραφία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1978, ακολουθεί μια από τις σπουδαιότερες ταινίες της φιλμογραφίας του, Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο απ` όπου έφυγε με την Χρυσή Λεοπάρδαλη. Από την πλούσια παρακαταθήκη που μας αφήνει, ξεχώρισαν οι ταινίες Μελόδραμα (1990), Ονειρεύομαι τους Φίλους μου (1993), Ο Εργένης (1997), Αυτή η Νύχτα Μένει (2000), Κουράστηκα να Σκοτώνω τους Αγαπητικούς σου (2002) και Delivery (2004). Στο πλάι του, η συζυγός του Μαριάννα Σπανουδάκη, που συμμετείχε ως ενδυματολόγος σε όλες τις ταινίες του. Η τελευταία του δουλειά, ήταν η Κόρη του Ρέμπραντ που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του.
Η ΚΛΠ είχε την τύχη να τον φιλοξενήσει στην πόλη μας τόσο σε Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, όσο και στην προβολή των ταινιών του «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» και «Οπωροφόρα της Αθήνας». Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τα όνειρα σε εικόνες που μας χάρισε, αλλά και το εκκωφαντικό του χιούμορ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα