Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:00

Πρέβεζα: Αποποινικοποίηση της Κάνναβης, τώρα!!!

765 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/12/2015, 12:10 μμ | 0 σχόλια

Σε όλα τα προηγμένα Ευρωπαϊκά κράτη, δεν τίθεται αποποινικοποίηση της Κάνναβης, αφού είναι αποποινικοποιημένη, ας θυμηθούμε όμως πότε ποινικοποιήθηκε η Κάνναβη στην Ελλάδα. Η Κάνναβη στην Ελλάδα ήταν γνωστή και διαδεδομένη από την αρχαιότητα. Το νεότερο ελληνικό κράτος, που συστάθηκε μετά την Επανάσταση του 1821, αξιοποίησε την καλλιέργεια της κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς. Το 1836 το Βασιλικό Τυπογραφείο δημοσίευσε μια μελέτη του Γρ. Παλαιολόγου «Περί Καλλιέργειας της Κάνναβης», χωρίς να γίνεται λόγος περί της ηδονιστικής χρήσης της. Η Κάνναβη καλλιεργούνταν κυρίως στις πεδιάδες του Αγρινίου, της Καλαμάτας και του Άργους και οι νεαρές κοπέλες, που εργάζονταν στη συλλογή της, ήταν πάντα εύθυμες και όταν έφευγαν από το χωράφι ήταν ιδιαίτερα πειρακτικές, σε σημείο θράσους, απέναντι στους περαστικούς. Η κανναβοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, κυρίως για κλωστική κάνναβη, θα συνεχιστεί μέχρι την τελική απαγόρευσή της το 1957, αν και η χασισοποτεία ήταν ήδη απαγορευμένη επί Μεταξά.Όπως τονίζει  ο γνωστός ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας: «Κάποτε στην Ελλάδα κάπνιζαν κάνναβη μόνον οι περιθωριακοί. Σήμερα, και λόγω των ανούσιων κατασταλτικών και απαγορευτικών νόμων, κάθε μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες έχει κι από έναν καπνιστή κάνναβης». Δεν μιλάμε πλέον για περιθώριο, αλλά για μαζική –πλην όμως απαγορευμένη– χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα.

Η αποποινικοποίηση και η Καλλιέργεια Κάνναβης μπορεί να βγάλει τη χώρα, από την κρίση…
Συγκεκριμένα, η μελέτη Γρίβα εκτιμά ότι, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» στην παραγωγή κλωστικής κάνναβης -που χρησιμοποιείται ευρέως και διεθνώς στην παραγωγή ενδυμάτων- μπορούν, σε πρώτη φάση, να αξιοποιηθούν 5.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης ελληνικής γης, από τα 40.000.000 που μένουν, σήμερα, αναξιοποίητα. Μια τέτοια εξέλιξη, θα δημιουργήσει χιλιάδες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, εν μέσω κρίσης.
Μάλιστα, η κλωστική κάνναβη όχι μόνο δεν απαγορεύεται στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά επιδοτείται και –μάλιστα- με εξαιρετικά προνομιακούς όρους. Γεγονός που, ουσιαστικά, καθιστά παράνομη την απόρριψη των αιτήσεων για καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης που έχουν υποβάλει Ελληνες καλλιεργητές στο υπουργείο Γεωργίας, αφού ο κοινοτικός κανονισμός που προβλέπει την καλλιέργεια και την επιδότησή της είναι υποχρεωτικά εφαρμοστέος στη χώρα μας. 

Η Κάνναβη, παράνομη και το αλκοόλ νόμιμο; Δεν είναι οξύμωρο; Με τον διαχωρισμό των ναρκωτικών, με τον διαχωρισμό Χρηστών και εμπόρων και με ελεύθερη με όρους, την πώληση της Κάνναβης, το κράτος θα κερδίσει και σε φόρους, όπως γίνεται με το αλκοόλ, όμως θα χάσει ένα ολόκληρο σύστημα. Η αστυνομία δεν θα μπορεί να κάνει συλλήψεις, με ένα ή δύο τσιγάρα, οι δικηγόροι, δεν θα έχουν τέτοιου είδους υποθέσεις και πάει λέγοντας… Εν έτη 2015, ζητήματα που έχουν λύσει οι προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα ακόμα τα ψάχνει! Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη, αποποινικοποίηση της Κάνναβης όχι απλώς τώρα, αλλά χθες… Δηλαδή από τον Δικτάτορα Μεταξά και από το 1957 (κι έχουν περάσει τόσες κυβερνήσεις), παραμένει η απαγόρευση; Η κατάσταση είναι και για γέλια και για κλάματα! 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα