Τετάρτη, 24/04/2024 | 13:45

Εφορεία αρχαιοτήτων Πρέβεζας: Αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης, εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικής χρονιάς 2015

1155 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/10/2015, 11:19 πμ | 0 σχόλια
Για την τρέχουσα σχολική περίοδο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας πρόκειται να υλοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, δυο μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 Προτεραιότητα των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων είναι να προσφέρουν ένα εναλλακτικό τρόπο μάθησης μέσα στο Μουσείο σε ένα διευρυμένο ηλικιακά κοινό, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, εποπτικό υλικό και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες.  
Συγκεκριμένα: 
• “Αγαλματάκια Ακούνητα, Χαμογελαστά και Πολύχρωμα”: 
Βασικός στόχος με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την ύπαρξη και χρήση της πολυχρωμίας στην αρχαία ελληνική τέχνη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα υλικό που εκτίθεται στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου. Συγκεκριμένα η εκπαιδευτική προσέγγιση περιλαμβάνει: 
o Περιήγηση στο χώρο του Μουσείου εστιάζοντας στα αγάλματα και τα γλυπτά.
o Δημιουργικά παιχνίδια κίνησης – αυτοσχεδιασμούς, παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού.
o Εικαστικό εργαστήρι όπου οι μαθητές καλούνται να παίξουν με τα χρώματα και τις μορφές προκειμένου να κατανοήσουν την χρήση της πολυχρωμίας κατά την αρχαιότητα και να ζωγραφίσουν το δικό τους έργο. 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αγαλματάκια Ακούνητα, Χαμογελαστά και Πολύχρωμα” απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Ο μέγιστος αριθμός ανά επίσκεψη είναι 25 μαθητές και έχει διάρκεια περίπου δύο (2) ώρες.
• “Στην πόλη της Νίκης”: 
o Η εικονογραφημένη ιστορία comics «Στην πόλη της νίκης» σχεδιάστηκε από τη ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Πρέβεζας – Άρτας στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Ε.Π. Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013, Έργου Εξοπλισμός Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης και έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχημένα κατά τις προηγούμενες σχολικές περιόδους. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης είναι διαθέσιμη η ψηφιακή εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου, η οποία έχει εμπλουτισθεί με έξυπνα animation και παρουσιάζει τη Νικόπολη μέσα από μια ιστορία πρωτότυπη, πλασμένη ειδικά για το σκοπό αυτό. Η ανάγνωση της ιστορίας γίνεται από τους μαθητές ανά καρέ• τα καρέ αναπτύσσονται αυτοτελώς, απομονωμένα από το προηγούμενο και το επόμενο, αποκτώντας μια ιδιαίτερη δυναμική για την περαιτέρω παρουσίαση ή ανάλυσή τους. Παράλληλα, μέσα από σκίτσα εύκολα αναγνωρίσιμα επιτυγχάνεται η σύνδεση της ιστορίας «Στην πόλη της νίκης» με τα αντίστοιχα ευρήματα στις αίθουσες του μουσείου ή του αρχαιολογικού χώρου, όπου έχει προηγηθεί περιήγηση. 
Η εκπαιδευτική δράση “Στην πόλη της Νίκης” απευθύνεται σε μαθητές τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Ο μέγιστος αριθμός ανά επίσκεψη είναι 30 μαθητές και έχει διάρκεια περίπου δύο και μισή (2,5) ώρες.
Τα Προγράμματα θα υλοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχαιολόγους Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα, στα τηλέφωνα. 26820-89890 και 26820-89892 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης). Δευτέρα έως Παρασκευή (9:00 π.μ. με 3:00μ.μ.). Για τις σχολικές επισκέψεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Ανθή Αγγέλη-Αρχαιολόγος
*Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν προς τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα