Με εντατικούς και ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Νυδρίου Λευκάδας». Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, πραγματοποίησε μία ακόμα αυτοψία στο έργο, τη Δευτέρα (24/4/2023), όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου από τον εργοταξιάρχη του Αναδόχου και στον οποίο τόνισε την ανάγκη για πιστή τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και χρονοδιαγραμμάτων.
«Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τη σημαντική πρόοδο των εργασιών στο Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί. Είμαι ικανοποιημένος καθώς το έργο έχει αρχίσει να παίρνει μορφή και σύντομα το Νυδρί θα έχει μια σύγχρονη και ‘έξυπνη’ λιμενική υποδομή φιλοξενίας τουριστικών σκαφών.
Σημαντικό είναι ότι, πέραν των υπηρεσιών ελλιμενισμού, στην περιοχή θα υπάρξει ριζική ανάπλαση, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του Νυδρίου, δημιουργώντας ένα νέο πόλο έλξης.
Πρόκειται για ένα έργο, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού, και που θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τη δυναμική θέση της Λευκάδας στο θαλάσσιο τουρισμό» σημειώνει ο κ. Κτενάς.
Σε ότι αφορά τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο, ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των «σκληρών» λιμενικών έργων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την τοποθέτηση των πλωτών στοιχείων. Στο χερσαίο κομμάτι του έργου, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δεξαμενών καυσίμων, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του κτιρίου διοίκησης.
Το έργο «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Νυδρίου Λευκάδας» υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (ΔΤΕ) της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας με ανάδοχο την εταιρεία SABO S.A. Η χρηματοδότηση είναι από το διαπεριφερειακό στρατηγικό έργο AI SMART – Andriatic Ionian Small Port Network (Δίκτυο Μικρών Λιμένων Ανδριατικής-Ιονίου), συνολικού προϋπολογισμού για την Π.Ε. Λευκάδας 3.600.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.
Το AI SMART υλοποιείται από τις Περιφέρειες Απουλίας (επικεφαλής), Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός κοινού δικτύου λιμένων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου βασισμένο στην έννοια των «έξυπνων, πράσινων και ολοκληρωμένων λιμένων».