Κυριακή, 01/10/2023 | 14:35

Ιωάννινα: Το κάστρο της πόλης γίνεται προσβάσιμο σε άτομα ΑμεΑ

253 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2022, 5:51 μμ | 0 σχόλια

Tο Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της εποχής του Αλή Πασά, εκσυγχρονίζεται και γίνεται καθολικά προσβάσιμο για τα άτομα ΑμεΑ. Αναβαθμίζεται έτσι, η ποιότητα ζωής όλων των εμποδιζόμενων ατόμων.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι παρεμβάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Με την αναβάθμιση της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και τη σύνδεσή της με τη Νοτιανατολική του Ιτς Καλέ, ενοποιείται και αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Κάστρο, ως ενιαίο μνημειακό σύνολο, καθολικά προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, αναδιαμορφώνεται το δίκτυο πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στην περιοχή του Κάστρου και βελτιώνεται η πρόσβαση, μέχρι τη νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Οι αλλαγές
Το έργο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της ανατολικής «βυζαντινής» πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου.

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών – με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης – την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές.

Στα σημεία κατακόρυφης σύνδεσης η πρόσβαση διασφαλίζεται μέσω μηχανικών μέσων ανάβασης, ενώ οι επεμβάσεις στους χώρους του Μεντρεσέ είναι ενσωματωμένες στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που είναι σε εξέλιξη.

Λίνα Μενδώνη: «Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων»
«Στην περιοχή του Κάστρου εξελίσσεται ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων και μελετών που αλλάζει την εικόνα του Κάστρου και του αστικού ιστού της πόλης. Μέσα από τις συγκεκριμένες επεμβάσεις αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναδεικνύεται με τρόπο συνεκτικό και ενιαίο το πολιτιστικό απόθεμα και η πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα