Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:14

Κορονοϊός: «Η μετάλλαξη Δέλτα θα επιστρέψει» – Νέες παραλλαγές μπορεί να μας οδηγήσουν στο σημείο μηδέν

597 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/02/2022, 11:06 μμ | 0 σχόλια

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τις άλλες παραλλαγές και η απορία των ειδικών είναι τι θα γίνει μόλις εξασθενήσει.

Ήδη είναι κυρίαρχη σε τουλάχιστον 141 χώρες ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει και πολλές άλλες παραλλαγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ο καθηγητής Δρ. Ρίτσαρντ Νεερ από το Βιολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τμήματος του Πανεπιστημίου, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του Nextstrain για να διερευνήσει πόσες παραλλαγές του κορονοϊού κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα μόνο από την Όμικρον κυκλοφορούν τρεις διαφορετικές παραλλαγές ενώ οι πιθανότητες για μελλοντικές μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά διαφορετικές.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Ελβετίας ο καθηγητής Νεερ «ο δρόμος μας προς ένα ενδημικό Sars– CoV– 2 είναι ανώμαλος. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ούτε μετά την πανδημία. Μάλλον, ο ιός θα παραμείνει μακροπρόθεσμα και θα κυκλοφορεί επαναλαμβανόμενα, πιθανώς εποχιακά».

Επίσης επεσήμανε πως προσεγγίζουμε πλέον ένα σημείο όπου σχεδόν όλοι έχουν αποκτήσει κάποια ανοσία είτε λογω του εμβολίου είτε με μόλυνση. Αυτό μειώνει το βάρος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο SARS-CoV-2.

Ο καθηγητής σημείωσε πως «η εμβολιαστική προστασία μειώνεται, αφενός γιατί αλλάζει ο ιός και αφετέρου λόγω της πτώσης του επιπέδου των αντισωμάτων. Ακόμη και οι εφάπαξ λοιμώξεις δεν προσφέρουν μόνιμη προστασία και οι επαναμολύνσεις με αυτούς τους ιούς δεν είναι ασυνήθιστες. Το πόσο συχνά θα μολυνόμαστε ξανά από τον SARS-CoV-2 στο μέλλον δεν είναι ακόμη σαφές».

Για τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σημείωσε πως είναι σημαντική για ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και αυτοί με προϋπάρχουσες παθήσεις.

«Στο πλαίσιο αυτό η προστασία από τη μετάδοση του ιού θα είναι προφανώς περιορισμένη χρονικά, η αυτοπροστασία είναι ακόμη πιο σημαντική για αυτές τις ομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η διαφορά του κορονοϊού με τους άλλους ιούς
Πάντως ο καθηγητής διευκρίνισε πως ο κορονοϊός διαφέρει σημαντικά από τους άλλους ιού που έχει εξετάσει ο ίδιος μέχρι στιγμής.

«Σε κανέναν άλλο ιό δεν έχουμε δει τόσο ταχεία εξέλιξη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τις παραλλαγές όπως η Όμικρον ή η Άλφα να έχουν αλλάξει σε πολλά σημεία χωρίς να έχουμε παρατηρήσει καμία πρόοδο».

Επίσης προειδοποίησε πως μόνο στην Όμικρον παρουσιάζονται 30 έως 40 μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνη ακίδας ενώ και η Άλφα έχει επίσης περίπου δέκα μεταλλάξεις.

Οι 3 παραλλαγές της Όμικρον
Για τη μετάλλαξη Όμικρον υπογράμμισε οτι «κυκλοφορούν σήμερα τρεις παραλλαγές συνολικά παραλλαγές της. Εκτός από την κυρίαρχη παραλλαγή, υπάρχουν δύο αδερφές παραλλαγές που μοιράζονται περίπου το ήμισυ των αλλαγών και επίσης έχουν πολλές άλλες μεταλλάξεις. Υφίσταται λοιπόν η κύρια παραλλαγή BA.1, μια αδελφή παραλλαγή BA.2, η οποία εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα στη Σκανδιναβία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες και κυριαρχεί εκεί, και μια ακόμη αδελφή παραλλαγή BA.3 με μικρότερη αναλογία».

Μάλιστα τόνισε πως οι παραλλαγές «είναι τόσο παρόμοιες σε περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης που η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ αυτών των παραλλαγών είναι εξαιρετικά πιθανή. Ωστόσο, η Όμικρον 2 φαίνεται να εξαπλώνεται γρηγορότερα και ίσως θα συνεχίζει να αυξάνεται, να γίνεται κυρίαρχη και να προκαλεί μια δεύτερη κορύφωση κρουσμάτων.

Πιθανή μια επανεμφάνιση της Δέλτα
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως «δεν είναι όλες οι λοιμώξεις με την Όμικρον ήπιες, ενώ και οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης είναι επίσης άγνωστες. Ακόμη τόνισε πως η μόλυνση με τη παραλλαγή Όμικρον δεν προστατεύει ενδεχομένως επαρκώς από τη μόλυνση με την Δέλτα ή άλλες παραλλαγές τουλάχιστον αν δεν υπάρχει ανοσία από την Δέλτα πριν από μια νεα μόλυνση. Έτσι το κύμα της Όμικρον δεν μας προστατεύει απαραίτητα από περαιτέρω κύματα στο μέλλον».

Νέες παραλλαγές μπορεί να μας οδηγήσουν στο σημείο μηδέν
Επίσης δεν απέκλεισε πως μπορεί να προκύψουν και νέες παραλλαγές που θα μας οδηγήσουν και πάλι σε ένα σημείο μηδέν καθώς είναι δυνατή η εμφάνιση νέων παραλλαγών μέσω του ανασυνδυασμού παλαιών παραλλαγών, κάτι που ήδη γνωρίζουμε από τους ιούς κορονοϊού. Πάντως εκτίμησε πως η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να επιστρέχει καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που όταν η ανοσία έχει εξασθενήσει, μπορεί να αποκτήσει και πάλι πλεονέκτημα έναντι της Όμικρον και να οδηγήσει και πάλι σε σοβαρές πορείες της νόσου.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα