Πέμπτη, 25/04/2024 | 15:06

Με πιστοποιητικό οι πρώτοι Ισραηλινοί τουρίστες-Αργεί η Πρέβεζα να μπει στην Ισραηλινή αγορά!

504 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/04/2021, 7:35 πμ | 0 σχόλια

 

 

Στην Ελλάδα έφτασε λίγο πριν από τις 11 το πρωί την Παρασκευή 2 Απριλίου μία από τις πρώτες πτήσεις με Ισραηλινούς τουρίστες.  Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκαν οι πρώτοι τουρίστες από το Τελ Αβίβ. Στα χέρια τους κρατούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που τους επιτρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τις διακοπές τους, χωρίς καραντίνα.

Η Πρέβεζα στο βάθος των χρόνων έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην Ισραηλινή κοινότητα, έχει χάσει ανθρώπους Πρέβεζάνους Εβραίους στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και έχει βοηθηθεί.

Πριν στεγαστούν τα Ιατρεία και οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ, μετέπειτα Ε.Ο.Π.Υ και σήμερα Π.Ε.Δ.Υ, στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχε Νεκροταφείο.  . .Ναι, μάλιστα Νεκροταφείο. Μέχρι το 1944 στο χώρο υπήρχε το Εβραϊκό Νεκροταφείο το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί, μεταβιβάσθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος στον Δήμο Πρέβεζας, ο οποίος Δήμος Πρέβεζας το 1990 το δώρισε στο ΙΚΑ για την ανέγερση του Κτιρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν το 1998, με τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης να απουσιάζουν από εκείνη την τελετή (;!).

Απευθυνόμαστε τόσο προς τον δήμο Πρέβεζας όσο και προς την Περιφέρεια Ηπείρου να δημιουργηθεί μνημείο για τους 235 Πρεβεζάνους Εβραίους που εξόντωσαν οι Ναζί!

Η Δημιουργία του συγκεκριμένου μνημείου θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της Πρέβεζας με την Ισραηλινή κοινότητα και είναι πασιφανές ότι η περιοχή μας θα κερδίσει και στον τουρισμό. Όσο αργεί η δημιουργία του μνημείου, τόσο αργεί και η Πρέβεζα να μπει στην Ισραηλινή αγορά αποτελεσματικά και να επενδύσει τουριστικά σ’ αυτή!

Εδώ και 7 περίπου χρόνια ο συμπολίτης μας Σπύρος Σίσκας με επιστολή του στα ΜΜΕ ζητούσε από τους τοπικούς φορείς, το αυτονόητο και επανήρθε με επιστολή ένα χρόνο μετά, η επιστολή του είχε ως εξής:

Την 25η Μαρτίου του 1944 οι Ναζί κατακτητές αφάνισαν την Εβραίκη κοινότητα τής Πρέβεζας οδηγώντας 235 από τούς συνολικά 250 Εβραίους συμπολίτες μας στα στρατόπεδα θανάτου, εξολοθρευόντας τους …. Το 2015 με αφορμή αποκαλυπτήρια ανδριάντα (προσφορά τού Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζα) με τα ονόματα άμαχου πληθυσμού πού χάσανε τη ζωή τους κατά την Γερμανική κατοχή δημοσιοποίησα επιστολή πού ζητάει από τούς δημόσιους φορείς Μνημείο Εβραίων Πρεβεζάνων για την αποκατάστασή τους… Επανέρχομαι πάλι σήμερα ξαναδημοσιεύοντας την ίδια ακριβώς μπάς καί ……

… Για Ένα Ξεχασμένο Μνημείο… Μνήμη. Μνήμη ιστορική. Αποκαλυπτήρια μνημείου Άμαχου Πληθυσμού Πρέβεζας στις 25 Οκτωβρίου 2015 που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια τoυ Β Παγκοσμίου πόλεμου μέχρι την Απελευθέρωση της Πρέβεζας στις 15/09/1944. Ένα μνημείο που άργησε. Συγκίνηση. Ρίγος. Δέος. Σεβασμός. Αποκατάσταση. Ιστορική. Ηθική. Και η ερώτηση. Προς όλους. Δήμο, πολιτικά κόμματα, ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς κλπ. … Για τους Πρεβεζάνος Εβραίους; Για τους 235 συμπατριώτες μας που τα ανθρωποειδή του Χίτλερ εξαφάνισαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Σιωπή; Απόκρυψη; Λήθη; Γι’ αυτούς ένα μνημείο; Ένα δάκρυ; Ένα λυγμό; Ένα κερί; Εβραϊκή Κοινότητα που δημιουργήθηκε πριν το 1800 από τις γύρω πόλεις και την Θεσσαλονίκη. Και το 1842 η πρώτη γέννηση Εβραίου που αναφέρεται στα μητρώα του Δήμου Πρέβεζας και αφορά τον Κοφινά Σιμαντώβ του Σαμουήλ. Μαζί ζούσαμε. Αδιάλειπτα. Χωρίς ιστορικές παύσεις. Σε πόλη πολυπολιτισμική. Που σεβότανε τις διαφορετικότητες εθνοτήτων, ομάδων, πολιτισμών. Η περηφάνια μας είναι αυτή. Η ανθρωπιά μας. Ο πολιτισμός μας. Έτσι ήταν η Πρέβεζα μας. Κι ακόμα έτσι είναι. Τιμούμε ανθρώπους και καταστάσεις. Πολεμάμε το κακό. Θωρακιζόμαστε στις καταστροφές. Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά πως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεοληψίες στην ανέγερση μνημείου για τους Εβραίους Πρεβεζάνους συμπατριώτες μας που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά τέρατα. Ένα μνημείο που κι αυτό έχει αργήσει να έρθει και να στηθεί στην πόλη μας. Το χρωστάμε. Στην Ιστορία. Στην Ανθρωπιά. Στον Πολιτισμό. Για καθαρό βλέμμα. Προς την Ψυχή. Προς την Οικουμένη. Στην Ανοιχτότητα.

ΥΓ: Μια μικρή αναθηματική πλάκα υπάρχει στην είσοδο του ΙΚΑ που γίνεται αναφορά στον χαλασμό τους θα ήταν αστείο να θεωρηθεί αυτό ως μνημείο.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα