Την δική τους ταυτότητα αποκτούν δύο εκλεκτά αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου η σαρδέλα και η γαρίδα αφού έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξή τους στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της ΕΕ, ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και το αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου η οποία απαιτούσε τεκμηρίωση του αιτήματος με συγκεκριμένες προυποθέσεις που θέτει ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η γαρίδα και η σαρδέλα Αμβρακικού αποτελούν αλιεύματα διεθνώς γνωστά τα οποία ταυτίζονται με την ευρύτερη περιοχή ενώ αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας που βρέχονται από τα νερά του Κόλπου.










