Δευτέρα, 23/06/2025 | 23:43

Επιμορφωτική διάλεξη για την υγιεινή διατροφή στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

203 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/05/2025, 10:56 πμ | 0 σχόλια

Επιμορφωτική διάλεξη για την υγιεινή διατροφή στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας                      «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE», του Προγράμματος “Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020”  η ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ.  Α.Ε. ΟΤΑ)

 

Στο πλαίσιο της Δράσης Β3 «Εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιμορφωτικές διαλέξεις», του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE», του Προγράμματος “Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020”  η ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ.  Α.Ε. ΟΤΑ,  υλοποίησε την Δευτέρα 26 Μαΐου 2025  επιμορφωτική διάλεξη  στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

Το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE» στοχεύει στην ενίσχυση, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της διατροφικής – γαστρονομικής συνήθειας χρήσης βιολογικών προϊόντων και γενικότερα προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, από τους κατοίκους των περιοχών του Δυτικού Άξονα της χώρας.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου  Γυμνασίου Πρέβεζας είχαν, τη σπάνια ευκαιρία να ενημερωθούν για τη χρησιμότητα ενός βιολογικού τραπεζιού ως διατροφική στάση ζωής άρρηκτα συνυφασμένης με την υγεία!

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με εισηγήτρια τη διατροφολόγο – διαιτολόγο κα Δήμητρα Κοτσαρίνη και σε συνεργασία με τις υπεύθυνες της δράσης για το 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας καθηγήτριες του σχολείου, κα Πίπερη Γεωργία και κα Κατωγιάννη Μαρία!

Η παρουσίαση ήταν μία διαδραστική, βιωματική εμπειρία, με στόχο να μυήσει τους νέους στα θεμέλια της υγιεινής διατροφής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων. Οι μαθητές ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για:

  • Τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά
  • Τη Μεσογειακή Πυραμίδα και το «Πιάτο της Ισορροπημένης Διατροφής»
  • Τη σημασία του πρωινού, του δεκατιανού και των υγιεινών γευμάτων
  • Τις διατροφικές συστάσεις για εφήβους και αθλητές
  • Τον ρόλο της φυσικής άσκησης, του ύπνου και της αποφυγής υπερβολικής χρήσης οθονών
  • Τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και τις διαφορές με τα συμβατικά

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης. Οι διαλέξεις ολοκληρώθηκαν  με ανοιχτό διάλογο και ερωτήσεις, δίνοντας χώρο στις απορίες και στις εμπειρίες των μαθητών, μετατρέποντας την ενημέρωση σε ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

Παράλληλα, στους συμμετέχοντες μαθητές διανεμήθηκε από την ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ.  Α.Ε. ΟΤΑ ο «Οδηγός Υγιεινής Διατροφής», μια ολοκληρωμένη έκδοση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου συνεργασίας. Ο οδηγός παρέχει πρακτικές γνώσεις για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την κατανόηση της διατροφικής αξίας των τροφών, την αξιολόγηση τροφίμων με βάση τη σύστασή τους σε σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι, αλλά και ειδική αναφορά στα βιολογικά προϊόντα, που προάγουν τόσο την υγεία όσο και τη βιωσιμότητα.

Διατροφή και υγεία, δύο θεμελιώδη πεδία, καταλυτικά για την άρτια εξέλιξη και για ανάπτυξη των παιδιών, διασφαλίζοντας τη συμμετρία στη ζωή τους.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα