Σάββατο, 15/03/2025 | 18:39

Σε πολύ καλό στάδιο η διαδικασία αναγνώρισης της Σαρδέλας και της Γαρίδας Αμβρακικού

60 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/03/2025, 12:52 μμ | 0 σχόλια
Στο επόμενο στάδιο που είναι η αποστολή των φακέλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τελικές εγκρίσεις βρίσκεται η διαδικασία αναγνώρισης της “Σαρδέλας Αμβρακικού” και της “Γαρίδας- Γάμπαρης Αμβρακικού” ως είδη προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης την οποία ξεκίνησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου /Π.Ε Πρέβεζας.
Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο συστάθηκαν δύο ομάδες παραγωγών οι οποίες και κατέθεσαν το αίτημα της αναγνώρισης, ενώ μέχρι τις 25 Απριλίου του 2025 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια μπορούν να καταθέσουν ένσταση κατά των αιτήσεων καταχώρησης.
Η διαδικασία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ολοκληρωθεί, οι φάκελοι είναι πλήρεις και θα αποσταλούν προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οριστική έγκριση των αιτήσεων.Αυτό θα σημάνει σημαντική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών.
Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.
Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα