Ένα νεογέννητο φωκάκι εντοπίστηκε να κολυμπά μόνο του κοντά στην ακτή από πολίτες και διασώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Εκβρασμών Ειδών της Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας και τη MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), όπως ενημερώνει το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης & Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Την προηγούμενη Παρασκευή, κοντά στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου στη Μάνη, ένας Άγγλος τουρίστας είδε ένα μωρό φωκάκι να παλεύει με τα κύματα ανάμεσα στους βράχους. Μέχρι να φτάσει στο σημείο κάποιος αρμόδιος, το ζώο είχε ήδη απομακρυνθεί και χαθεί στα ανοιχτά. Ο κ. Δημήτρης Τσιάκαλος από τη MOm εξήγησε στο topetmou.gr ότι, παρόλο που το ζώο ήταν ζωηρό και φαινόταν σε καλή κατάσταση, θεωρήθηκε κρίσιμο να επανενωθεί άμεσα με τη μαμά του για να επιβιώσει.
Την επόμενη μέρα, κατέστη σαφές ότι η φώκια ήταν χαμένη καθώς εμφανίστηκε ξανά νοτιότερα, και οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν συλλογικά σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Τουλίπα Γουλιμή” ώστε να καταφέρουν να το πιάσουν. Τελικά, ο 15χρονος Κωνσταντίνος κατάφερε να πάρει αγκαλιά το μωρό και να το βγάλει από τα βράχια. Προς τιμήν του, η μικρή κι αξιολάτρευτη φώκια πήρε το όνομα Κωνσταντίνα.
Το ίδιο βράδυ, η μικρή Κωνσταντίνα είχε ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm στα Σπάτα, όπου εξετάστηκε από την υπεύθυνη κτηνίατρο καθ. Αναστασία Κομνηνού. Αυτή τη στιγμή αναμένονται τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων, ενώ το βάρος του ζώου είναι ενθαρρυντικό. Παρόλα αυτά, το φωκάκι εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς η γαλουχία από την μητέρα του διακόπηκε απότομα.
Στην ανάρτηση του, το ΑΡΙΩΝ γράφει: “Ευχαριστούμε θερμά τον ιστότοπο @ManiTravelerGreece για την σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών, τον @ΣύλλογοΤουλίπαΓουλιμή και ιδιαίτερα την κ. Μαρία Αρώνη που έσπευσε στο σημείο για να δώσει τις πρώτες βοήθειες καθώς και τον 15χρονο Κωνσταντίνο Γατέα, κάτοικο της περιοχής, χωρίς την συμβολή του οποίου δεν θα είχε έγκαιρα διασωθεί η μικρή φώκια. Ο αγώνας για την επιβίωση της μικρής Κωνσταντίνας και την επαναφορά της στο φυσικό περιβάλλον μόλις έχει ξεκινήσει!”
Ο κ. Δημήτρης Τσιάκαλος επεσήμανε στο topetmou.gr ότι η επανένταξη των ζώων, καλώς εχόντων των πραγμάτων, λαμβάνει χώρα μετά από 3-4 μήνες, αφού το ζώο φτάσει στο κατάλληλο βάρος, αλλάξει τρίχωμα, και βγάλει δοντάκια ώστε να μπορεί να τρέφεται μόνο του με ψάρια. Η MOm ενημερώνει το κοινό ότι από το τέλος Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο διανύουμε την περίοδο γεννήσεων της μεσογειακής φώκιας. Όποιος πολίτης συναντήσει κάποιο μωρό να κολυμπάει μόνο του κοντά στην ακτή, καλείται να ενημερώσει αμέσως τη MOm ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιολόγηση, τη διάσωση, και την περίθαλψη του περιστατικού.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας MOm: +302105222888
ΠΗΓΗ-φώτος: topetmou.gr