Σάββατο, 05/10/2024 | 20:38

Εγκρίθηκαν άλλες τρεις προτάσεις του Επιμελητηρίου Πρέβεζας στο πρόγραμμα Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027

130 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/09/2024, 11:35 πμ | 0 σχόλια

Το πρόγραμμα Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας με στρατηγικό στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας και τεχνογνωσίας τόσο στους δημόσιους φορείς, όσο και σε φορείς που εξέφρασαν ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο,  να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διασυνοριακών έργων και πιλοτικών δράσεων για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη νέων πολιτικών, προϊόντων και υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο πολιτών όσο και των γεωγραφικών ενοτήτων στις οποίες υλοποιούνται. Το Επιμελητήριο Πρέβεζας στο πρόγραμμα Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027 έλαβε έγκριση άλλων τριών προτάσεων στις οποίες συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος και εταίρος σε  συνεργασία με φορείς όπως Πανεπιστήμια της Ελλάδας,  Επιμελητήρια,  κ.ά. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Μπούρης δήλωσε σχετικά: 

Η παρούσα Διοίκηση, από την αρχή της θητείας της , κάνει πράξη τη δέσμευση για προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων χρηματοδοτήσεων για το Επιμελητήριο Πρέβεζας. 

 Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε σήμερα ότι θετικά αξιολογήθηκαν τρεις ακόμα προτάσεις μας, στις οποίες συμμετέχει ως επικεφαλής και εταίρος το Επιμελητήριο Πρέβεζας, στο πρόγραμμα Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που εγκρίθηκαν, αφορούν τις εξής θεματικές:

  1. “AgriLogistiCluster” (Προώθηση του Agrilogistic Clustering στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας)
  2. 4helixAquaCultureNet (Ανάπτυξη 4πλου Έλικα Δικτύου στον Κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών)
  3. S.TA.G.E. (Υποστηρικτική κατάρτιση και καθοδήγηση για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα)

 Τα νέα σημαντικά έργα, που καταφέραμε να εντάξουμε για χρηματοδότηση, αποδεικνύουν εκ νέου ότι στο Επιμελητήριο Πρέβεζας καταφέρνουμε και αξιοποιούμε με το βέλτιστο τρόπο όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για καινοτόμες δράσεις και έργα  και απορροφούμε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου της περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας .

 

Ειδικότερα, οι προτάσεις που εγκρίθηκαν, εστιάζουν και άπτονται των ακόλουθων τομέων:

  1. “AgriLogistiCluster” (Προώθηση του Agrilogistic Clustering στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας) Επικεφαλής Εταίρος 

Στόχος του έργου 

O κύριος στόχος της πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός έξυπνου και αειφόρου διασυνοριακού αγροεφοδιαστικού cluster στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας, ως συνέχεια και κατ’ επέκταση του ήδη ολοκληρωμένου έργου FRESH WAYS, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της Βιωσιμότητας-Καινοτομίας, Ανταγωνιστικότητας & Διεθνοποίησης των τομέων της αγροδιατροφής και των Logistics (εφοδιαστικών αλυσίδων). 

Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμή καινοτόμων λύσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, Καινοτομίας & Διεθνοποίησης του Αγροδιατροφικού Τομέα στην κοινή Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας-Ιταλίας, με την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός έξυπνου και βιώσιμου διασυνοριακού συμπλέγματος γεωργο-υλικοτεχνικής υποστήριξης, για την: 

– προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης του κλάδου, 

– εισαγωγή καινοτομίας, νέων δεξιοτήτων και συστάσεων εμπορικής πολιτικής, 

– Ενθάρρυνση της ανάπτυξης σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού. 

ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

Εταιρικό Σχήμα

Α/Α Ονομασία Εταίρου Χώρα 
1 Επιμελητήριο Πρέβεζας (Επικεφαλής εταίρος) Ελλάδα
2 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΠΟΥΛΙΑΣ Ιταλία
3 CNA PROVINCIALE BARI / Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μπάρι Ιταλία 
4 Ελληνο – ιταλικό Επιμελητήριο Ελλάδα
5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ελλάδα 

 

  1. 4helixAquaCultureNet (Ανάπτυξη 4πλού Έλικα Δικτύου στον Κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών) 

Στόχος του έργου 

Το προτεινόμενο έργο εισάγει έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο για την προώθηση της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή του προγράμματος, ενισχύοντας τους δεσμούς του τετραπλού έλικα σε διασυνοριακό επίπεδο μεταξύ επιχειρήσεων, κέντρων Ε&Α και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τοπικών/περιφερειακών αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με βάση τα αποτελέσματα από προηγούμενα επιτυχημένα έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, με στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση των ικανοτήτων καινοτομίας των ενδιαφερόμενων μερών, την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και την αύξηση του επιπέδου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των βασικών παραγόντων και συστημάτων, σε διασυνοριακό επίπεδο.

Εταιρικό Σχήμα

Α/Α Ονομασία Εταίρου Χώρα 
1 ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ελλάδα
2 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  Ελλάδα
3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Ελλάδα
4 ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΥΛΙΑ (LEGACOOP PUGLIA) Ιταλία
5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ COISPA (Mε εξειδίκευση στη γαλάζια οικονομία) Ιταλία
6 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ CAPO RIZZUTO Ιταλία

 

  1. S.TA.G.E. (Υποστηρικτική διασυνοριακή κατάρτιση και καθοδήγηση για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα)

Στόχος του έργου

Το έργο S.TA.G.E στοχεύει στην ενίσχυση των ευκαιριών μάθησης και κατάρτισης για γυναίκες επιχειρηματίες στη διασυνοριακή περιοχή στη βιομηχανία τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες στο μάρκετινγκ, τη χρηματοοικονομική διαχείριση και τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εταιρικό Σχήμα

Α/Α Ονομασία Εταίρου Χώρα 
1 ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. ΟΤΑ (LB) Ελλάδα
2 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (PB2) Ελλάδα
3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε. (PB3) Ελλάδα
4 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ BASILICATA (PB4) Ιταλία
5 CNA BARI (PB5) – ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ Ιταλία

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα