Ένα από τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν την Πρέβεζα και τον Αμβρακικό Κόλπο είναι το αυγοτάραχο.
Από τα μέσα σχεδόν του καλοκαιριού μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στα 3 νταλιάνια που λειτουργούν στην περιοχή μας στην Πούντα Ακτίου, τη Λασκάρα και τους Λάκκους Νεοχωρίου, ψαρεύονται οι μπάφες, οι θηλυκοί κέφαλοι από τις οποίες παράγεται το αυγοτάραχο.
Τα αυγά των ψαριών αλατίζονται, στεγνώνουν και μετά κερώνονται ενώ διατηρούνται για πολύ καιρό.
Η τεχνική στα νταλιάνια είναι πάντα η ίδια όπως την έφεραν στην περιοχή της Πρέβεζας οι μικρασιάτες αλιείς και έγινε ιδιαίτερη δημοφιλής αφού οι χαρακτηριστικοί ξύλινοι πύργοι υπήρχαν σε περισσότερα σημεία του παράκτιου μετώπου του Αμβρακικού Κόλπου.
Το αυγοτάραχο κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία των υπερτροφών είναι παγκοσμίως γνωστό ενώ για την παρασκευή του του χρησιμοποιείται μόνο αλάτι ενώ το περίβλημά του προέρχεται από φυσικό κερί μέλισσας.
Πληροφορίες: Γιάννης Χαραλαμπίζας