Τετάρτη, 24/07/2024 | 01:30

14ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – «Ειρήνη – Το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου»

41 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/07/2024, 10:36 πμ | 0 σχόλια

Κάλεσμα

«Ειρήνη – Το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου»

Είμαστε εδώ, για το 14ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ φτιάχνοντας στιγμές από την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε ενάντια στη βία, την καταπίεση, στον καθημερινό εκφασισμό. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε νέους δεσμούς, να δυναμώσουμε αυτούς που ήδη υπάρχουν με την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας. Συζητώντας, ακούγοντας μουσική, παρακολουθώντας εκθέσεις, δημιουργώντας εστίες αντίστασης.

Μαζί στον αγώνα για την ειρήνη, έναν αγώνα για τη λευτεριά της Παλαιστίνης, ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που γεννούν πολέμους. Έναν αγώνα μαζί με όσες και όσους παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς μέσα από την έρημο, πάνω σ’ ένα καράβι, ενώ ακόμα θρηνούμε τα θύματα στο έγκλημα της Πύλου. Έναν αγώνα ενάντια στον πόλεμο στα σύνορα, με τις δολοφονικές και παράνομες «επαναπροωθήσεις» των ελληνικών κυβερνήσεων. Έναν αγώνα για ζωή, για άσυλο, ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση των προσφύγων, για χαρτιά και δικαιώματα στους/ις μετανάστριες.

Μαζί στους αγώνες του κόσμου μας για το ψωμί, με τη μετανάστρια-οικιακή βοηθό που παλεύει για να πάρει τη σύνταξη που δικαιούται, τον μετανάστη εργάτη γης που εγκλωβίζεται στις κάθε λογής «Μανωλάδες», εξαναγκασμένος να σκύβει το κεφάλι στο αφεντικό για να έχει δικαίωμα να βρίσκεται στη χώρα. Μαζί με τη μεσήλικη γυναίκα του ταμείου ανεργίας που δεν συμπληρώνει τα ένσημα, τον ντελιβερά της επισφαλούς εργασίας, την εργαζόμενη που ψάχνει μήνες για να νοικιάσει ένα σπίτι και τον συνταξιούχο που χάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

Μαζί με τις γυναίκες που αγωνίζονται για δικαιοσύνη, γεμάτες θλίψη για κάθε νέα γυναικοκτονία αλλά και ελπίδα από τον κόσμο της φροντίδας, που περιέβαλλε την 12χρονη από τον Κολωνό και τη μητέρα της. Με την ισότητα στο γάμο, απέναντι στη βία της πατριαρχίας και στην κακοποίηση θηλυκοτήτων. Μαζί με όσες επέζησαν και τον κόσμο που γέμισε πολλές φορές τους δρόμους υπερασπιζόμενος το δικαίωμα σε ομόφυλα ή queer άτομα να είναι ορατά στο δημόσιο χώρο. Μαζί με αυτούς και αυτές που στάθηκαν ενάντια σε κάθε ακροδεξιά, τρανσφοβική, ομοφοβική και σεξιστική επίθεση.

Μαζί, Ρομ και μπαλαμοί, απέναντι στο κρατικό αυταρχισμό που φτάνει στο σημείο να αφαιρεί ζωές. Μαζί στους αγώνες για την ειρήνη των πολλών και των από κάτω, για κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, για ντόπιους και ξένους. Μαζί και το 2024, για ένα μαζικό, πολύχρωμο και διεκδικητικό Φεστιβάλ.

Είμαστε εδώ να φωνάξουμε, να συζητήσουμε και να γιορτάσουμε στο φεστιβάλ μας. Ραντεβού την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην Παραλία της Πρέβεζας (Δικαστήρια), στις 19:30 για το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ!

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα

είναι η ειρήνη.

Γ. Ρίτσος – Ειρήνη

Πρόγραμμα

→ 19:30 Εκδήλωση:

Έμφυλη βία και συλλογικές αντιστάσεις

Νίκη Γεωργίου, Δικηγόρος Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, Νομική συντονίστρια στην οργάνωση Equal Rights Beyond Borders

Αλίκη Κοσυφολόγου, συγγραφέας- ερευνήτρια στις σπουδές φύλου, διδακτόρισσα Κοινωνικής Θεωρίας, μέλος Κιουρί@

→ 21:30 Προβολή (αφιερωμένη στην Παλαιστίνη) σε συνδιοργάνωση με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Το Δώρο – Al-Habiya/The Present (2020, 24λ) του Farah Nabulsi

→ 22:00 Συναυλία:

¢  Οι Ασυμμάζευτοι  (Ιωάννινα)

¢  Γιώργος Ρούγκας  (Πρέβεζα)

¢  LINOS MC (Πρέβεζα)

 

Μπάρ, Βιβλιοπωλείο, Εκθέσεις

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα