Τετάρτη, 24/07/2024 | 02:14

Στην Πρέβεζα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απονομή σήματος πιστοποίησης στα Αρχαιολογικά Μουσεία

92 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/07/2024, 6:04 μμ | 0 σχόλια

Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Τρίτη 16 Ιουλίου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να συμμετέχει στην ημερίδα για την τελετή απονομής σήματος πιστοποίησης στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία για την πιστοποίηση των Μουσείων της χώρας ξεκίνησε πιλοτικά τον Νοέμβριο του 2021 με τη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών στην Ήπειρο.

Τον Σεπτέμβριο 2023, σε συνέχεια του καθορισμού, από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σειράς των, κατ’ ελάχιστον, οριζόντιων προαπαιτούμενων για την απόδοση του Σήματος Πιστοποίησης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας εργάστηκαν συστηματικά για την πλήρωση των κριτηρίων για τα μουσεία αρμοδιότητάς τους.

Η διαδικασία της πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη της την κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρατικού μουσείου. Βασικό εργαλείο της διαδικασίας Πιστοποίησης είναι η αυτοαξιολόγηση κάθε μουσειακού οργανισμού, μέσα από τη συμπλήρωση ενός εντύπου που συνιστά ακτινογραφία του συνόλου των λειτουργιών του.

Το κάθε μουσείο καλείται να αποτυπώσει την οργανωτική, οικονομική και στελεχιακή δομή του, τις κτιριακές του υποδομές, τον τρόπο συγκρότησης, τα εργαλεία τεκμηρίωσης και τα μέσα διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών του, την επικοινωνιακή πολιτική, τις δράσεις εξωστρέφειας καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του προς το κοινό.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα