Παρασκευή, 19/07/2024 | 19:58

Πόσο περπάτημα την ημέρα αποτρέπει από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

45 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/07/2024, 9:57 πμ | 0 σχόλια

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ στο είδος της, ένα γρήγορο περπάτημα έντεκα λεπτών σε καθημερινή βάση, θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους δέκα πρόωρους θανάτους παγκοσμίως.

Ο χρόνος σωματικής δραστηριότητας που προτείνει η έρευνα ισούται με με 75 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα, δηλαδή ακριβώς τα μισά από τα 150 λεπτά που συνιστούσαν οι επιστημονικές έρευνες μέχρι σήμερα.

Το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, το ποδήλατο, το τένις ή η πεζοπορία υπόσχονται να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εγκεφάλου, του τραχήλου της μήτρας και της μυελογενούς λευχαιμίας, επισημαίνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να προληφθεί εάν όλοι μας πετυχαίναμε έστω και το μισό του συνιστώμενου εβδομαδιαίου στόχου των 150 λεπτών ήπιας σωματικής δραστηριότητας, προτείνει η μεγαλύτερη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων που έγινε ποτέ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Ως μέτριας έντασης σωματική άσκηση ορίζεται η φυσική δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μας κάνει να αναπνέουμε πιο γρήγορα μεν, αλλά όχι τόσο γρήγορα που να μην μπορούμε να μιλήσουμε δε.

«Εάν μας αποθαρρύνει η ιδέα των 150 λεπτών ήπιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, τότε τα πρόσφατα ευρήματά θα μας φανούν πολύ ευχάριστα νέα. Αν και γνωρίζαμε ήδη ότι το να αφιερώνεις έστω και λίγο χρόνο στη σωματική άσκηση είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην αφιερώνεις καθόλου», δηλώνει ο Δρ Σόρεν Μπρέιτζ, από τη μονάδα επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Κέμπριτζ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 196 άρθρα με κριτές, που κάλυπταν περισσότερους από 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 94 μεγάλες ομάδες μελέτης. Στη συνέχεια μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Εβδομήντα πέντε λεπτά άσκησης μέτριας έντασης σε εβδομαδιαία βάση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και το ενδεχόμενο καρκίνου κατά 7%.
«Ξέραμε ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, είναι ευεργετική, ειδικά αν αισθανόμαστε ότι αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό. Αλλά το νέο είναι ότι τελικά μπορούμε να αποκομίσουμε τα πολύτιμα οφέλη της φυσικής άσκησης, ακόμη κι αν διαθέτουμε μόλις δέκα λεπτά ημερησίως», επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Γούντκοκ, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι όσοι πήραν μέρος στις μελέτες είχαν αφιερώσει τουλάχιστον 150 λεπτά της εβδομάδας τους στην ήπια σωματική δραστηριότητα, περίπου ένας στους έξι θα είχε γλιτώσει από τον πρόωρο θάνατο.

Αλλά ακόμα κι αν είχαν αφιερώσει μόλις 75 λεπτά την εβδομάδα, περίπου ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα