Παρασκευή, 19/07/2024 | 18:42

Συνέχεια του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Καστρί Ριζοβουνίου

70 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/06/2024, 12:54 μμ | 0 σχόλια

Την υλοποίηση του ανασκαφικού προγράμματος που εκτελεί με την συμμετοχή φοιτητών στο Καστρί Ριζοβουνίου (αρχαίες Βατίες) θα υλοποιήσει και φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2023 και θα ολοκληρωθεί το 2027 με στόχο την αρχαιολογική, συστηματική επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Ριζοβουνίου.
Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της Λάκκας Σουλίου που κατοικήθηκε πριν 3.000 χρόνια και μαζί με τα λείψανα του Ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης στους πρόποδες του λόφου κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 1962.
Η έκτασή του ανέρχεται σε 5079,77 στρεμμάτων και περιλαμβάνει, εκτός του οχυρωμένου οικισμού, το σύνολο της αρχαίας νεκρόπολης καθώς και τμήμα του Ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης.
Πέρα από τα παραπάνω περιλαμβάνει, στα δυτικά, τα λείψανα κτιρίου της Ελληνιστικής περιόδου, τη θέση εντοπισμού λιθοσωρών της Προϊστορικής περιόδου και τάφων της Βυζαντινής περιόδου, τον κηρυγμένο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και μία δημόσια αποθήκη καλαμποκιού του 19ου αιώνα.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023 περιελάμβαναν καθαρισμούς, διάνοιξη τεσσάρων δοκιμαστικών τομών σε συγκεκριμένο κτίριο προκειμένου να διαπιστωθούν οι φάσεις χρήσης και κατοίκησής του καθώς και ο τρόπος θεμελίωσης στον φυσικό βράχο και επιπλέον η αναλογική και ψηφιακή σχεδιαστική αποτύπωση του συνόλου των διαφόρων αρχιτεκτονικών καταλοίπων του χώρου, προκειμένου να εκπονηθεί νέο -και τρισδιάστατο- τοπογραφικό του χώρου και του λόφου.
Η χρηματοδότηση του πενταετούς ανασκαφικού -ερευνητικού προγράμματος στηρίζεται οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

ΠΗΓΗ-φώτο: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα