Τετάρτη, 24/07/2024 | 01:32

Καχριμάνης: Ανοίγει ο δρόμος (ξανά) για διεκδίκηση απαλλαγών από τα διόδια της Εγνατίας

50 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/06/2024, 5:43 μμ | 0 σχόλια

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη δεν αποτρέπει την πολιτεία από το να συνεχίσει να παρέχει μειωμένα τέλη διέλευσης από τα διόδια του συγκεκριμένου οδικού άξονα και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη… μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου και όσες ενώσεις συνδικαλιστικές ή συλλογικότητες πολιτών προσέφυγαν στο παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να δικαιωθούν για να συνεχίσουν να ισχύουν οι απαλλαγές από τα διόδια της Τύριας και της Παμβώτιδος, για τους κατοίκους αντίστοιχα της ΠΕ Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου.

Μετά την απόφαση αυτή έχει ανοίξει διάπλατα η πόρτα να διεκδικήσουν δικαστικά όλοι οι κάτοικοι της Π. Ε. Ιωαννίνων τα τέλη διοδίων που έχουν καταβάλλει κατά τις διελεύσεις τους από τους σταθμούς διοδίων Τύριας, Δροσοχωρίου και Μαλακασίου την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης και για την ηθική βλάβη, την προσβολή, δηλαδή, που έχουν υποστεί από την αδικαιολόγητη, όπως την χαρακτήρισε το Ανώτατο Ακυρωτικό της χώρας, άρνηση του Υπουργείου να χορηγήσει και σε αυτούς απαλλαγή από την καταβολή διοδίων τελών.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε με εμφανή ικανοποίηση στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφερόμενος σε μια υπόθεση που έχει απασχολήσει από το 2017 την Ήπειρο, όταν η Περιφέρεια προσέφυγε κατά της απόφασης του Χρήστου Σπίρτζη, τότε Υπουργού Υποδομών να ισχύσουν απαλλαγές για τους κατοίκους του Μετσόβου και της ΠΕ Θεσπρωτίας.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο για την τελευταία εξέλιξη που αφορά νέα απόφαση του ΣτΕ στις επανειλημμένες αγνοήσεις του Υπουργείου Υποδομών να απαντήσει.

Ορίστηκε τελική ημερομηνία συνεδρίασης του ΣτΕ στις 21/5/2024 και δύο ημέρες πριν την τελική συζήτηση το Υπουργείο Υποδομών έστειλε τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας και είπε πως παρέκλει η θέσπιση απαλλαγών για την ΠΕ Ιωαννίνων

Το τελικό πρακτικό του ΣτΕ ωστόσο έκρινε ότι το γεγονός της σύμβασης παραχώρησης δεν αναιρεί την υποχρέωση της διοικήσεως να συμμορφωθεί προς την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ από το 2021 με την οποία δικαίωνε την Περιφέρεια Ηπείρου και παρά την πάροδο 3 χρόνων από την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ η διοίκηση αδικαιολόγητα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται. Επέβαλε μάλιστα στο Υπουργείο Υποδομών πρόστιμο 70.000 ευρώ!

Συμπερασματικά έχει ανοίξει η πόρτα να διεκδικήσει δικαστικά κάθε ενδιαφερόμενος την απαλλαγή από τα διόδια της Εγνατίας στην περιοχή μας, κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα