Τετάρτη, 29/11/2023 | 22:15

Πόλεμος στο Ισραήλ: Υπουργός μίλησε για χρήση πυρηνικών στη Γάζα – Ο Νετανιάχου τον «αδειάζει» αλλά τον κρατά στην κυβέρνηση

592 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/11/2023, 12:03 μμ | 0 σχόλια

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια ενός υπουργού της κυβέρνησής του που δήλωσε πως η ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Γάζα είναι «μία από τις δυνατότητες» και ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός μπορεί να «πάει στην Ιρλανδία ή στις ερήμους».

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu του κόμματος Otzma Yehudit αναφέρεται από τους Times of Israel ότι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio Kol Berama ότι ο παλαιστινιακός λαός «μπορεί να πάει στην Ιρλανδία ή στις ερήμους, τα τέρατα στη Γάζα θα πρέπει να βρουν μια λύση μόνοι τους», προσθέτοντας ότι όσοι ανεμίζουν σημαία της Παλαιστίνης ή της Χαμάς «δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν στο πρόσωπο της γης».

Όπως είπε, η ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας «είναι μία από τις πιθανότητες» και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό θα πρέπει να περιοριστεί, λέγοντας ότι «δεν θα δίναμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Ναζί. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι αθώοι πολίτες στη Γάζα».

Στο Twitter πάντως ο πρωθυπουργικός λογαριασμό του Ισραήλ ανέφερε: «Οι δηλώσεις του υπουργού Amihai Eliyahu δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Το Ισραήλ και οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να αποφύγουν να βλάψουν αθώους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη μας».

Σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας

Λίγο μετά τις 11:00 σύμφωνα με το Army Radio του Ισραήλ, ο κ. Eliyahu έχει πλέον τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu μέχρι νεωτέρας. Η κίνηση αυτή σχολιάζει το Sky News φέρεται να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Υπουργοί της κυβέρνησης φέρονται να δηλώνουν ότι η αναστολή του από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει νόημα. «Αυτό είναι ένα αστείο, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας γίνεται σε γύρους ψηφοφορίας μέσω τηλεφώνου», αναφέρεται από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet ένας ανώνυμος υπουργός.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ακυρώθηκε, χωρίς να έχει οριστεί εναλλακτική ημερομηνία.

Σάλος για τις δηλώσεις του

Ο Eliyahu είναι μέρος της ευρύτερης κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εν καιρώ πολέμου.

Ανθρωπιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν υποδείξει ότι στην περιοχή μπορεί να λαμβάνουν χώρα εγκλήματα πολέμου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid, από την πλευρά του, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού. «Η παρουσία ριζοσπαστών στην κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο εμάς και τους στόχους του πολέμου – την ήττα της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να απολύσει [τον Ελιάχου] σήμερα το πρωί».

ΠΗΓΗ-φώτο:protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα