Παρασκευή, 01/12/2023 | 01:08

Ο παράγοντας που θα φέρει τριπλασιασμό των καρδιαγγειακών θανάτων μέχρι το 2065

488 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/11/2023, 1:23 μμ | 0 σχόλια

Αύξηση των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας από την υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπουν οι επιστήμονες για το διάστημα 2036 – 2065. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε με τη στήριξη των αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και δημοσιεύεται στο Circulation, πρωταγωνιστές των δυσοίωνων προβλέψεων για την καρδιαγγειακή θνητότητα στο μέλλον αποτελούν οι μαύροι και οι ενήλικες άνω των 65 ετών.

Αν και σήμερα μόλις το 1% των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες, το μοντέλο των ερευνητών, συνεκτιμώντας παράγοντες όπως η αντίληψη της ζέστης και η υγρασία, κατέληξε ότι η αύξηση του ποσοστού θα επέλθει από τον συνδυασμό ανόδου του υδραργύρου στους 32°C τουλάχιστον καθημερινά και υποκείμενων νοσηροτήτων ή κοινωνικοοικονομικών μειονεξιών όπως η έλλειψη κλιματισμού και η διαβίωση σε θερμικές αστικές νησίδες.

Σημειώνεται ότι οι φαινομενικά ασφαλείς 32°C αναδεικνύονται σε σοβαρό κίνδυνο στο πλαίσιο της θερμοκρασίας υγρού βολβού, κατά την οποίο ο βολβός του θερμομέτρου καλύπτεται με υγρή πετσέτα και η θερμοκρασία μετράται αφότου εξατμιστεί το νερό. Ο τρόπος μέτρησης ουσιαστικά αποτυπώνει τη σχέση των συνθηκών με την εφίδρωση. Ο άνθρωπος αποβάλλει το 80% περίπου της θερμότητας μέσω της έκκρισης ιδρώτα. Όταν όμως η διαδικασία παρεμποδίζεται από τα παράλληλα υψηλά επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας του αέρα, ο θερμικός κίνδυνος αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Sameed A. Khatana, M.D., M.P.H., καρδιολόγο και Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, οι αυξανόμενες επιπτώσεις από τις ακραίες θερμοκρασίες στις επόμενες δεκαετίες εγείρουν σοβαρά ζητήματα νέων και υφιστάμενων ανισοτήτων στην υγεία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα