Παρασκευή, 01/12/2023 | 01:29

Θανάσης Καββαδάς: Το ψηφιακό Κτηματολόγιο που έρχεται με νέο νομοσχέδιο θα μειώσει τη γραφειοκρατία

588 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/11/2023, 6:23 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Το ψηφιακό Κτηματολόγιο που έρχεται με νέο νομοσχέδιο θα μειώσει τη γραφειοκρατία, το χρόνο και το κόστος της κτηματογράφησης –  

Θα δώσει λύσεις και στις περιοχές του παλαιού Κτηματολογίου»

Σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς. 

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ήταν η ενημέρωση των Βουλευτών από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, σχετικά με νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο που θα τεθεί σε διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου από την αρχή του επόμενου χρόνου και άλλες ευεργετικές διατάξεις με απώτερο στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση της κτηματογράφησης, αλλά και των μεταβιβάσεων, καθώς και την επίλυση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην κτηματογράφηση σε περιοχές όπως η Λευκάδα. 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση των συμβολαίων, το οποίο ξεκίνησε στην Αθήνα και πολύ σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται και σε άλλες περιοχές και κατά προτεραιότητα και στη Λευκάδα. 

Ο Βουλευτής στην τοποθέτησή του συνεχάρη τον Γραμματέα της Κ.Ο. κ. Καλαφάτη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει την ενημερωτική συνάντηση, καθώς και τον Υφυπουργό για την σύνταξη και την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Εξέθεσε και πάλι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε περιοχές της Λευκάδας όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του επαναπροσδιορισμού στο πλαίσιο του παλαιού κτηματολογίου, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του κτηματολογίου, τόνισε ότι θα μειώσουν δραστικά τη γραφειοκρατία, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγγραφής ακινήτων, ενώ θα προσφέρουν και νέα ψηφιακά εργαλεία για την επίλυση κτηματολογικών διαφορών.

Στο πλαίσιο του επερχόμενου νομοσχεδίου, ζήτησε και πάλι να δοθεί δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και σε ιδιοκτήτες μεμονωμένων γεωτεμαχίων εκτός των περιοχών επαναπροσδιορισμού, καθώς επίσης και να επιλυθεί το υπηρεσιακό πρόβλημα με την απουσία προϊσταμένου στην Κτηματολογική Υπηρεσία της Λευκάδας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα