Τετάρτη, 11/09/2024 | 05:44

Θανάσης Καββαδάς: Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να ελέγχει την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων

687 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/11/2023, 1:51 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να ελέγχει Δήμους και Περιφέρειες για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό των ρεμάτων – Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για την κλιματική κρίση» 

– Ομιλία στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

 

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα τα νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης. 

Την επιτροπή ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο κ.Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ο κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επικεφαλής φορέων. 

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως μία από τις πιο σημαντικές της Επιτροπής, από τη στιγμή που η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που επιβάλλουν την αναθεώρηση του μοντέλου πρόληψης και αντιμετώπισης ακραίων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Τόνισε ότι παλαιότερα η εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων στην ίδια περιοχή χωριζόταν από ένα διάστημα δεκαετιών, όμως το τελευταίο διάστημα, όπως στην περίπτωση της Μαγνησίας, ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν την περιοχή και το 2020 και το 2023, δύο φορές δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια.

Χαρακτήρισε μονόδρομο το στόχο να καταστεί η Ευρώπη και εκ των πραγμάτων η χώρα μας μια κλιματικά ουδέτερη περιοχή έως το 2050, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Αφού έκανε αναφορά στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2027, επεσήμανε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να προτείνουμε αλλαγές σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  – κατεύθυνση στην οποία άλλωστε κινήθηκε και σχετική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Μεταξύ των αλλαγών αυτών ανέφερε:

  1. Την αύξηση των πόρων ώστε να μπορεί να στηριχθεί ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περιφέρεια που υφίσταται φυσικές καταστροφές και
  2. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή της οικονομικής στήριξης.

Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του στις 18 Μαΐου του 2021, είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:  

  1. Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα κράτη μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστεί ταχύτερη αντίδραση σε καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  2. Να ενισχύσει και να απλοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ και των ταμείων της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, καθώς και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, για να υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι.
  3. Να επικεντρωθούν οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε σε περιοχές που ο κίνδυνος σοβαρών ή περιφερειακών φυσικών καταστροφών είναι αυξημένος και ιδίως στα νησιά, στις ορεινές περιοχές και στις περιοχές  με  έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως είναι η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και γενικότερα η περιοχή των Ιονίων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν να αλλάξει και το μοντέλο πρόληψης φυσικών καταστροφών. Άκουσα με ενδιαφέρον για μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει το πλαίσιο υλοποίησης και ελέγχου έργων και δράσεων πρόληψης στη δασοπροστασία και στα αντιπλημμυρικά έργα.

Αποδείχθηκε ότι η διάχυση αρμοδιοτήτων, λειτουργεί αρνητικά. Το Κράτος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είναι αυτό που θα πρέπει να ελέγχει Δήμους και Περιφέρειες για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό των ρεμάτων. 

Χρειάζεται επίσης να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες: Να λειτουργήσουν νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί. Να χρησιμοποιούνται drones και σένσορες για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα επίγεια και εναέρια μέσα. Όλα αυτά αποτελούν πεδίο για την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου και έτσι πρέπει να το δούμε.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα