Χαιρετισμός Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, στην έναρξη του
4ου Πανελληνίου Μοναστικού Συνεδρίου στην Ι. Μονή Φανερωμένης
Χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του τριήμερου 4ου Πανελληνίου Μοναστικού Συνεδρίου που διοργανώνεται στη Λευκάδα από την Ιερά Μονή Φανερωμένης και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.
Στην τελετή έναρξης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης, Σεβασμιώτατος κ.κ.Θεόφιλος, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, Μητροπολίτες, Αγιορείτες Πατέρες, Επίσκοποι, Ηγούμενοι Μονών και πλήθος ιερέων και μοναχών. Ο Βουλευτής στο χαιρετισμό του ανέφερε:
«Με μεγάλη συγκίνηση και βαθειά κατάνυξη χαιρετίζω το 4ο Πανελλήνιο Μοναστικό Συνέδριο που διοργανώνεται για μια ακόμη φορά εδώ, στη Λευκάδα, από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς.
Tο 4ο Μοναστικό Συνέδριο στέκεται αδιάψευστος μάρτυρας της στήριξης και της αποφασιστικότητας, με την οποία ο Μητροπολίτης μας, Σεβασμιώτατος κ.κ.Θεόφιλος, στηρίζει το μοναχισμό – όπως άλλωστε στηρίζει, πνευματικά και υλικά, την κοινωνία της Λευκάδας – και για αυτό τον ευγνωμονούμε.
Το νησί μας αυτές τις ημέρες μπαίνει στο επίκεντρο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, που αποτελεί για όλους μας κοινό σημείο αναφοράς, αφού Ελλάδα και ορθοδοξία πορεύτηκαν μαζί και συνεχίζουν να πορεύονται μαζί στους αιώνες.
Ο μοναχισμός αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς και ισχυρούς, θεσμούς της Ορθοδοξίας έχοντας έναν ξεχωριστό, βαθιά πνευματικό ρόλο. Είναι ένας θεσμός που πηγάζει μέσα από την πλούσια εκκλησιαστική παράδοση και που βέβαια είναι συνυφασμένος με τα μοναστήρια μας, που αποτελούν κιβωτούς της ορθοδοξίας και του πολιτισμού.
Ο μοναχισμός απαιτεί δύναμη ψυχής, πίστη. Ο Ορθόδοξος μοναχός δίνει ένα παράδειγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη να ακολουθήσουν. Μένουμε μόνο να θαυμάζουμε το μεγαλείο της ψυχής, την ταπεινότητα, την αφοσίωση και την πίστη των ολίγων εκείνων που, θα μου επιτρέψετε να το πω όπως το νιώθω, είναι λίγο πιο κοντά στο Θεό.
Γιατί από δική τους, εκούσια και ελεύθερη επιλογή, επέλεξαν την ακτημοσύνη, την υπακοή και την εγκράτεια. Επέλεξαν την έρημο μακριά από τις ανέσεις, τις απολαύσεις και τους πειρασμούς της κοσμικής ζωής. Επέλεξαν την έρημο, όπου ο ίδιος ο Χριστός δοκιμάστηκε, αντιστάθηκε στους πειρασμούς και προετοιμάστηκε για τη μεγάλη θυσία που οδήγησε στο μεγαλύτερο θαύμα του Χριστιανισμού, την Ανάσταση.
Επέλεξαν ένα δρόμο που αν και δείχνει μοναχικός, ωστόσο δεν είναι, αφού τους συντροφεύει πάντα η πίστη η αγία του Χριστού. Επέλεξαν τη ζωή της άσκησης, που, κι ας είναι μακριά από τον κόσμο, δεν είναι μακριά από τον άνθρωπο.
Το πόσο κοντά ή μακριά από τον κόσμο πρέπει να ζουν οι μοναχοί, οι μοναχές και τα μοναστήρια θα το συζητήσετε αυτές τις τρεις ημέρες εσείς, που βιώνετε από μέσα τους σχετικούς προβληματισμούς και τα διλήμματα που γεννάει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Δεν είναι η θέση μου ούτε τολμώ να αγγίξω τόσο ανώτερα θέματα που αφορούν την Εκκλησία μας.
Θέλω μόνο από αυτό εδώ το βήμα να σας εκφράσω το θαυμασμό μου, γιατί παλεύετε γενναία με την ανθρώπινη αδυναμία και την ατέλεια και κερδίζετε, με σκληρή πνευματική εργασία, με τη μετάνοια, με την αδιάκοπη αναζήτηση του Θεού και με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος το δρόμο προς την αγιότητα.
Και θέλω να σας εκφράσω από καρδιάς και τις ευχαριστίες μου για το παράδειγμά σας, για τις προσευχές σας και για τις πνευματικές πολιτείες που διατηρείτε, τα υπέροχα μοναστήρια της Λευκάδας και όλης της Ελλάδας, στα οποία μας επιτρέπετε να ερχόμαστε ως προσκυνητές.
Και όπως σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι την ανάγκη να επισκέπτομαι τις μονές της Λευκάδας, έτσι θέλω να σας διαβεβαιώσω και με την ευκαιρία αυτή, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχη μας, κ.κ Θεόφιλε, και Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι, Πάτερ Νικηφόρε και Πάτερ Χριστόφορε, πως σε θεσμικό επίπεδο θα είμαι πάντα στο πλευρό των μονών και των μοναχών του νησιού μας –και ιδιαίτερα στον τιτάνιο αγώνα σας να αναστηλώσετε τα ιστορικά μοναστήρια μας, όπως της Κόκκινης Εκκλησιάς και του Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι, του Αγίου Γεωργίου των Σκάρων, του Ασωμάτου και της Ιράς.
Οι ακτήμονες μοναχοί χρειάζονται στήριξη για να συντηρήσουν τα ενδιαιτήματά τους, και μόνη η Εκκλησία και η στήριξη των πιστών δεν αρκούν. Χρειάζεται και η Πολιτεία να αναγνωρίζει την ηθική και υλική προσφορά των μοναστηριών στον τόπο και στο έθνος και να συμβάλει, όπου και όπως απαιτηθεί, κυρίως όμως με την αξιοποίηση και την προβολή των μοναστηριών.
Των σπουδαίων αυτών εκκλησιαστικών μνημείων, που αποτελούν κοσμήματα πολύτιμα του πολιτισμού και της ιστορίας μας, αλλά και κιβωτούς της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης και του ήθους που απορρέει από αυτήν.
Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για την διοργάνωση του συνεδρίου, στον Πατέρα Νικηφόρο και στον Πατέρα Χριστόφορο, που για μια ακόμη φορά προετοιμάσατε μία τόσο σημαντική, πνευματική εκδήλωση, αλλά και όσους εργάστηκαν για το 4ο Συνέδριο. Επίσης, καλοσωρίζω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ομιλητές και επισκέπτες μας, και εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες σας και, στον καθένα προσωπικά, να συνεχίσετε με υγεία και φώτιση το έργο σας, η χάρις της Παναγίας να σας συνοδεύει και να σας προστατεύει.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ