Τρίτη, 03/10/2023 | 00:04

Μακροζωία: Η βιώσιμη διατροφή που μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου

388 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/08/2023, 7:31 μμ | 0 σχόλια

Η υιοθέτηση μιας διατροφής  φιλικής προς τον πλανήτη δεν είναι ευεργετική μόνο για τον πλανήτη, αλλά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε πιο υγιή και πιο μακρά ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή αντιμετωπίζουν 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής NUTRITION 2023, στη Βοστώνη.

Η μελέτη βασίστηκε σε προγενέστερη έρευνα, που συμπέρανε ότι τρόφιμα  που προστατεύουν το περιβάλλον είναι ταυτόχρονα ωφέλιμα για την υγεία (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηροί καρποί, ακόρεστα έλαια και άλλα), αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή τροφές επιβλαβείς για το περιβάλλον επηρεάζουν επίσης αρνητικά τον οργανισμό (αυγά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και άλλα).

Για να δημιουργήσουν τον Δείκτη Διατροφής για τον Πλανήτη και την Υγεία (Planetary Health Diet Index, PHDI), οι ερευνητές εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ διαφόρων ομάδων τροφίμων και καταστάσεων υγείας. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν τον δείκτη για να αναλύσουν τα αποτελέσματα σε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες δύο μεγάλων μελετών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Το σύνολο των δεδομένων περιελάμβανε περισσότερους από 47.000 θανάτους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης πάνω από 30 έτη (1986-2018).

Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι τα άτομα με την πιο φιλική προς το περιβάλλον διατροφή αντιμετώπιζαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ειδικότερα, οι υψηλότερες βαθμολογίες PHDI συσχετίστηκαν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα